fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Суд и Тужилаштво дискриминишу српске жртве по жељама СДА

Савjет Безбjедности
Савjет Безбjедности

Суд и Тужилаштво БиХ испољаваjу образац и дискриминациjе српских жртава ратних злочина и поступања према жељама бошњачке Странке демократске акциjе (СДА), наводи се у 14. Извjештаjу Републике Српске Савjету безбjедности УН.

Међународна кризна група, подсjећа се у Извjештаjу, критиковала jе Тужилаштво због непроцесуирања неких од наjужасниjих ратних злочина над Србима, а замjеник шефа америчке мисиjе Николас Хил недавно jе примиjетио да се „генерално сматра да jе главни тужилац под великим утицаjем бошњачких политичких снага“ и да постоjе „притужбе да тужилаштво има превише тврдокорних сљедбеника СДА“.

Сараjевски „Босниа таjмс“, анализираjући да ли Тужилаштво може да се „докаже као независно и непристрасно“ подизањем оптужнице против бошњачких генерала, сматра да jе „питање само смиjе ли затражити и хоће ли добити политички благослов владаjућих бошњачких структура, додавши да ће таj благослов прво бити затражен од Бакира Изетбеговића“.

„У интервjуу из октобра ове године, главни тужилац Међународног кривичног суда за бившу Југославиjу оптужио jе Тужилаштво БиХ да у довољноj мjери не процесуира ратне злочине, рекавши да ниjе увиjек убиjеђен да су сви тужиоци опредиjељени за напредовање рада на предметима ратног злочина“, додаjе се у Извjештаjу.

Од 7.480 погинулих српских цивила, Суд БиХ изрекао jе правоснажну осуђуjућу пресуду за свега 10 погинулих, а ова повреда владавине права и правде, наравно, створила jе озбиљну препреку помирењу.

„Суд БиХ и Тужилаштво БиХ такође су проширили своjу надлежност незаконитим средствима, и изузимаjу предмете из надлежности ентитета кад год им се прохтиjе. Званичници и стручњаци ЕУ слажу се са Владом Републике Српске у томе да судска пракса Суда крши европске стандарде о правноj сигурности и начело природног судиjе“, став jе Републике Српске изнесен у Извjештаjу.

Поред тога, напомиње се, правосуђе БиХ функционише на неприхватљиво нетранспарентан начин, чиме jавност ускраћуjе за информациjе на коjе има право и изазива неповjерење.

Наводи се примjер да jе Суд БиХ зауставио обjављивање свих одлука у jесен 2012. године и да и даље држи све одлуке далеко од очиjу jавности, осим пресуде за ратне злочине. Током прошле године, Суд jе чак са своjе интернет странице повукао своjе раниjе седмичне извjештаjе о раду, коjи су често jедини начин да се утврди коjе одлуке jе Суд донио у погледу оптужених.

Тужилаштво БиХ jе недавно одбило да судиjи из Велике Британиjе дозволи приступ истрагама коjе води како би извршио анализу истрага и процесуирања за Организациjу за европску безбjедност и сарадњу (ОЕБС).

Процес централизациjе, на чиjем челу стоjе Бошњаци и високи представник, резултирао jе не само неефикасним институциjама и дисфункционалном политиком, него jе створио праву приjетњу по безбjедност.

„По броjу бораца коjе даjе у ИСИС по глави становника, БиХ jе четврта у свиjету и прва у Европи. Нажалост, ова чињеница има везе са кршењем споразума. Бошњачки функционери на нивоу БиХ подржали су противправно формирање обавjештаjне службе, тужилачких и судских институциjа од високог представника, а сада се противе реформама нужним за враћање тих надлежности ентитетима“, истиче се у Извjештаjу.

У Извjештаjу Републике Српске Савjету безбjедности УН наводи се да ове институциjе на нивоу БиХ штите Бошњаке, између осталог, и актуелне jавне званичнике, од истраге и процесуирања за ратне злочине у вези са одредом „Ел муџахедин“, умjесто да се суоче са кориjенима исламског тероризма у БиХ.

 

Извор: srna

 

Везане виjести:

Опет СИПA хапси Србе због наводних ратних злочина

Опет хапшења Срба због наводних ратних злочина, четворица иза решетака!

„Џелат“ би хтео да буде жртва

 

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: