fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Суд БиХ о приједлогу за продужење мјера забрана Дудаковићу

У Суду БиХ за данас је планирна расправа о приједлогу Тужилаштва БиХ за продужење мјера забрана ратном команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ генералу Атифу Дудаковићу и још 16 команданата и припадника тог корпуса, оптужених за злочине против човјечности, који обухватају убиства више од 300 Срба, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова и вјерских објеката.

Атиф Дудаковић (фото: dnevni-list.ba)

– Предложено је продужење мјера забране које су оптуженим већ изречене. То су забране контактирања са свједоцима Тужилаштва, а односи се на њих 447, напуштања боравишта, те комуницирања са медијима, као и било каквог разговора о предмету кривичног поступка – изјавио је за Срну адвокат Асим Црналић, који заступа Дудаковића.

Осим Дудаковића, оптужени су и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ терети за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужени се терете за убиства више од 300 лица српске националности, међу којима највише цивила, углавном старијих, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела једног дијела жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за дијелом убијених још се трага.

Дио оптужнице против Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

Оптужени се терете за кривично дјело злочин против човјечности, а Атиф Дудаковић и за ратни злочин против цивилног становништва.

Суд БиХ потврдио је оптужницу 24. октобра.

Извор:РТРС

Везане вијести:

Случај „Дудаковић“: Оптужница још није потврђена

Ко је Атиф Дудаковић

Дудаковић наређивао: Закољи све што је српско

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: