fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Slučaj „Dudaković“: Optužnica još nije potvrđena

Sud BiH još nije potvrdio optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH, a rok za odlučivanje ističe u četvrtak, 25. oktobra.

Atif Dudaković (foto: dnevni-list.ba)

Iz Suda BiH ponovo je rečeno Srni da im je Tužilaštvo 11. oktobra proslijedilo optužnicu na potvrđivanje u krivičnom predmetu „Atif Dudaković i drugi“, te da je u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH, rok za odlučivanje o optužnici osam dana, a u složenim predmetima 15 dana od dana njenog prijema.

U Sudu nije navedeno da li će rok za potvrđivanje optužnice eventualno biti prolongiran i za koliko, samo su ponovili da će povodom predmetne optužnice javnost biti blagovremeno informisana službenim saopštenjem Suda.

Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optuženi se terete za ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela određenog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za ostalim ubijenim se još traga.

Dio optužnice za Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

Ko je Atif Dudaković

Dudaković naređivao: Zakolji sve što je srpsko

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: