Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stradanja u Cazinskoj krajini i antifašistička borba /1941-1945/

korice-knjige-stradanja-cazinska-krajina.jpgOva knjiga je trajni spomenik nevinim žrtvama ustaško fašističkog terora u Cazinskoj krajini. Posle četrdeset godina istraživanja o stradanju naroda tokom Drugog svetskog rata, u Cazinskoj krajini, a za 70-tu godišnjicu tih užasnih zbivanja, objavljena je druga knjiga borca NOR-a i nosioca „Partizanske spomenice 1941. godine,, Dušana D. Miljkovića pod naslovom Stradanja u Cazinskoj krajini i antifašistička borba /1941-1945/. U knjizi su kroz nekoliko celina dati prikazi o stradanju pre svega srpskog, ali i ostalih naroda koji nisu prihvatili ustašku vlast i zločine koje su ustaše primenjivali posebno prema srbima pravoslavne veroispovesti, Jevrejima i Romima.

U prvom delu su navedeni podaci o uspostavi vlasti NDH u Velikoj župi Bihać, pre svega u naseljima dela opštine Bihać, dela opštine Bosanska Krupa, opština Cazin i Velika Kladuša i to samo na prostoru severno od reke Une i granice sa Hrvtskom. Opisani su masovni zločini nad narodima, pre svega srpskim, po naseljima i dati tabelarni pregledi masovnih stradanja od strane ustaša i drugih fašista. Na karti stratišta, prikazana su mesta i vreme masovnih zločina. U pregledu je po opštinama prikazano devedeset i dva naselja u kojima su počinjeni zločini od pojedinačnih ubistava do masovnih pokolja, poput onih u Bihaću, na Garavicama  kod Bihaća, u Osoje – vučije jame  kod Vrste, u Sokolskog doma u Bosanskoj Krupi, u Crnom jezeru na reci Uni, u Jezerskom, na Poljicu kod Vrnograča, u Velikoj Kladuši pravoslavna crkva,na Mehinom Stanju kod Velike Kladuše, u Macinim Dolovima na Gnjilavcu, na Čonguru kod Cazina, u Cazinu, u Ćoralićima, u Pištalinama, u Zborištu, i Stabandži, u Durčić gaju u Perni, Bukovici, Bugaru, Podgomile, Rujnica, Drenovac, Glinica, Gradina, Poljana, Šiljkovača itd. U drugom delu je dat kratak prikaz, u početku spontanog a kasnije sve više organizovanog otpora ustaškim zločinaa i okupatoru. Posebno je obrađena Bihaćka operacija iz kraja 1942. godine, kao značajna prekretnica za narod na ovom području u toku Drugog svetskog rata. Autor je dosta prostora posvetio ulozi Huske Miljkovića i njegovoj miliciji u NOR-u i Cazinskoj krajini. Nisu zaboravljena ni imena poznatih boraca Muslimana (Bošnjaka) koji su ustali protiv ustaškog režima a posebno Nuriji Pozdercu i komandanta Osme krajiške brigade Hamdija Omanovića, ali i mnogim drugim antifašistima. Muslimani.

U trećem delu, Dušan je posle 40 godina istraživanja, uspeo da utvrdi i zapiše preko 11659 imena civilnih žrtava rata srpske nacionalnosti i 2865 imena palih boraca NOR-a, koji su poginuli u borbi protiv ustaške i fašističke vlasti. Sa područja Cazinske krajine stradali od 1941-1945. godine. Tokom rata od 1992-1995. godine i posle, mnogi spomenici i spomen obelježja iz NOR-a u Cazinskoj krajini su srušeni. Ali 14517 imena smrtno stradalih žrtava rata, sa ovog prostora, ne može se skloniti iz spiskova zapisani na stranicama ove knjige..

Knjiga je do sada promovisana u Beogradu i uglavnom dobro prihvaćena od potomaka iz Cazinske krajine, bez obzira, kojem narodu pripadaju. Potomci će u ovoj knjizi, moći naći ime, mesto, vreme predaka, ali i podatke o nekim izvršiocima zločina nad njihovim precima i nevinim stanovništvom. Ova knjiga sigurno ima istorijski značaj, jer je trajno sprečila zaborav o stradanju nekoliko generacija pre svega srpskog, jevrejskog i romskog naroda, ali i Muslimana i Hrvata iz Cazinske krajine. Mnogi će prvi put, saznati i imena nekolicine glavnih ustaških naredbodavaca i izvršioca pomenuti masovnih zločina nad srpskim i drugim narodima za vreme vladavine NDH.

 

Knjiga se može naručiti pouzećem od autora Dušana D. Miljković, E-mail [email protected] telekom.rs ili na telefon +381(0)63 857 4434. Knjiga se može dobiti i preko Predstavništva RS u Beogradu  u Ulici Despota Stefana  br. 4. Cjena knjige 10 evra uz mogućnost popusta od 20% za nearučenih preko 10 komada.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: