Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

STRADALO 2,5 ODSTO UKUPNE POPULACIJE – SSSR NAJTEŽE POGOĐEN

Datum objave: sreda, 8 maja, 2019
Veličina slova: A- A+

Ukupan broj žrtava Drugog svjetskog rata ni do danas nije poznat, ali svi izvori, i pobjednika i poraženih, kreću se između 50 i 60 miliona, što je 2,5 odsto tadašnje ukupne populacije na Zemlji.
Ove brojke odnose se na period početka rata u Evropi 1. septembra 1939. godine, pa do kapitulacije Japana 2. septembra 1945.

Najveće žrtve podnio je SSSR i zemlje sa istoka Evrope, dok su na Zapadu te cifre mnogo manje.

U brojnim državama koje su učestvovale u Drugom svjetskom ratu postoji mali broj pouzdanih izvora i istraživanja o broju žrtava.

Načini procjena su različiti jer su različiti pogledi na formulaciju uzroka smrti, te direktne i indirektne efekte rata.

Tačno određivanje broja žrtava teško je bilo sprovesti i zbog tajnosti nacionalsocijalističkog i komunističkih režima, te velikog broja masovnih ubistava.

Tako su i u zemljama Istočnog bloka prava istraživanja o realnom broju žrtava počela tek nakon 1990. godine.

U Sovjetskom Savezu, koji je bio žestoko pogođen ratom, broj žrtava je, zbog propagande i namjere Staljina da umanji razorni efekat rata, bio maksimalno umanjen. Tvrdilo se da je stradalo sedam miliona ljudi.

Međutim, nakon destaljinizacije, broj je procijenjen na 20 miliona, a neki istoričari navode i 27 miliona žrtava.

Njemačke snage i njihovi kvislinzi na prostoru Sovjetskog Saveza izvršili su nezamislive zločine, a Crvena armija je nespremno dočekala napad Njemačke jer je Staljin odbacivao upozorenja obavještajaca da će Njemačka napasti.

Istoričari tvrde da je Staljin bio obaviješten i o datumu napada, ali je vjerovao Hitleru i Paktu o nenapadanju Ribentrop-Molotov.

Prema sadašnjim podacima poljskih vlasti, u toj zemlji stradala su 5,62 miliona ljudi.

U Češkoj se taj broj procjenjuje do 360.000 žrtava, a među njima je oko 270.000 Jevreja.

U SFRJ taj broj je procijenjen na 1.706.000, ali se smatra da je, možda, nešto manji.

U Drugom svjetskom ratu poginulo je zvanično 418.000 Amerikanaca, gotovo 460.000 Britanaca i 567.000 Francuza.

Njemačka, koja je izazvala rat, izgubila je u njemu maksimalno 8.680.000 ljudi, a Italija, koja je bila na njemačkoj strani do pada Musolinija 1943, izgubila je 457.000 stanovnika.

Japan, kao član njemačke osovine, u Drugom svjetskom ratu izgubio je maksimalno 3.120.000 stanovnika.

Vojni gubici uključuju pogibiju redovnih vojnih snaga, partizana i pripadnika pokreta otpora. Smrt ratnih zarobljenika takođe je uključena u ukupan broj poginulih vojnika.

Civilne žrtve su smrti uzrokovane strateškim bombardovanjem, Holokaustom, japanskim ratnim zločinima, preseljenjima stanovništva u Sovjetskom Savezu, ratnim zločinima njemačke nacističke osovine i saveznika, te smrtnim slučajevima povezanim sa glađu i bolestima.

Izvor: SRNA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top