fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

STRADALO 2,5 ODSTO UKUPNE POPULACIJE – SSSR NAJTEŽE POGOĐEN

Ukupan broj žrtava Drugog svjetskog rata ni do danas nije poznat, ali svi izvori, i pobjednika i poraženih, kreću se između 50 i 60 miliona, što je 2,5 odsto tadašnje ukupne populacije na Zemlji.
Ove brojke odnose se na period početka rata u Evropi 1. septembra 1939. godine, pa do kapitulacije Japana 2. septembra 1945.

Najveće žrtve podnio je SSSR i zemlje sa istoka Evrope, dok su na Zapadu te cifre mnogo manje.

U brojnim državama koje su učestvovale u Drugom svjetskom ratu postoji mali broj pouzdanih izvora i istraživanja o broju žrtava.

Načini procjena su različiti jer su različiti pogledi na formulaciju uzroka smrti, te direktne i indirektne efekte rata.

Tačno određivanje broja žrtava teško je bilo sprovesti i zbog tajnosti nacionalsocijalističkog i komunističkih režima, te velikog broja masovnih ubistava.

Tako su i u zemljama Istočnog bloka prava istraživanja o realnom broju žrtava počela tek nakon 1990. godine.

U Sovjetskom Savezu, koji je bio žestoko pogođen ratom, broj žrtava je, zbog propagande i namjere Staljina da umanji razorni efekat rata, bio maksimalno umanjen. Tvrdilo se da je stradalo sedam miliona ljudi.

Međutim, nakon destaljinizacije, broj je procijenjen na 20 miliona, a neki istoričari navode i 27 miliona žrtava.

Njemačke snage i njihovi kvislinzi na prostoru Sovjetskog Saveza izvršili su nezamislive zločine, a Crvena armija je nespremno dočekala napad Njemačke jer je Staljin odbacivao upozorenja obavještajaca da će Njemačka napasti.

Istoričari tvrde da je Staljin bio obaviješten i o datumu napada, ali je vjerovao Hitleru i Paktu o nenapadanju Ribentrop-Molotov.

Prema sadašnjim podacima poljskih vlasti, u toj zemlji stradala su 5,62 miliona ljudi.

U Češkoj se taj broj procjenjuje do 360.000 žrtava, a među njima je oko 270.000 Jevreja.

U SFRJ taj broj je procijenjen na 1.706.000, ali se smatra da je, možda, nešto manji.

U Drugom svjetskom ratu poginulo je zvanično 418.000 Amerikanaca, gotovo 460.000 Britanaca i 567.000 Francuza.

Njemačka, koja je izazvala rat, izgubila je u njemu maksimalno 8.680.000 ljudi, a Italija, koja je bila na njemačkoj strani do pada Musolinija 1943, izgubila je 457.000 stanovnika.

Japan, kao član njemačke osovine, u Drugom svjetskom ratu izgubio je maksimalno 3.120.000 stanovnika.

Vojni gubici uključuju pogibiju redovnih vojnih snaga, partizana i pripadnika pokreta otpora. Smrt ratnih zarobljenika takođe je uključena u ukupan broj poginulih vojnika.

Civilne žrtve su smrti uzrokovane strateškim bombardovanjem, Holokaustom, japanskim ratnim zločinima, preseljenjima stanovništva u Sovjetskom Savezu, ratnim zločinima njemačke nacističke osovine i saveznika, te smrtnim slučajevima povezanim sa glađu i bolestima.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: