fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Stepinca nazvao spasiocem dece

Skandalozne poruke sa otkrivanja spomenika nadbiskupu katoličke crkve u Sisku. Pokušaj izjednačavanja sa Dijanom Budisavljević

Foto RTS.rs
Foto RTS.rs

ZAGREB, OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Pred sisačkom katedralom danas je otkriven spomenik Alojziju Stepincu, bez obzira na to što gradske vlasti to nisu odobrile, a sisački biskup Vlado Košić je tom prilikom pozvao papu Franju da „odmah“ proglasi kardinala svetim.

Ali skup nije prošao bez političkih i neprimerenih poruka. Naime, lik Stepinca na spomeniku vajar Tomislav Kršnjavo uradio je u prirodnoj veličini, a uz kardinala koji nosi krst su i dvoje dece. Josip Batelja, zadužen za postupak proglašenja Stepinca svetim, objasnio je da je reč o ratnoj siročadi koju je navodno kardinal spasavao iz logora. Na otkrivanju spomenika nije rečeno da li je reč o srpskoj deci koja su 1942. i 1943. godine bila smeštena u logore, koje je Batelja nazvao „prihvatilištima“, gotovo sentimentalno podsećajući kako su vlasti NDH organizovale boravak dece kako bi roditelji nestali u ratnom vihoru mogli da ih nađu.

– Tako je spaseno 12.000 dece, što je i zasluga kardinala Stepinca – rečeno je u Sisku, a prećutana istorijska istina da su deca odvajana od roditelja i smeštana u surove ustaške logore. Računa se da je samo u Jasenovcu stradalo gotovo 30.000 dece, a sličnu sudbinu doživljavala su i deca u drugim logorima koje su držale ustaše.

Batelja je pokušao i da izjednači Stepinca i Dijanu Budisavljević, koja je zaista učestvovala u spasavanju dece i iz logora smrti izbavila više od 15.000 dece. Batelja je rekao da je u spasavanju dece iz hrvatskih logora „presudna bila uloga Stepinca“.

NEODVOJIVOST OD RIMA I PAPE

Zbog njegovog zauzimanja danas Hrvati imaju svoju državu. Nije se dao slomiti, ni odvojiti katoličku crkvu u Hrvatskoj od Rima i pape – rekao je sisački biskup Vlado Košić.

Sada pokušavaju da prikažu da je Stepinac pomagao Dijani Budisavljević i da je zapravo njegova zasluga što su deca spasena, što ne odgovara istini.

– Pozdravljam inicijativu iz Beograda da joj se podigne spomenik, ali treba podići spomenik i kardinalu Alojziju Stepincu u glavnom gradu Srbije, jer bez njegove pomoći ni Budisavljevićeva ne bi mogla ništa da uradi – rekao je u Sisku Batelja, koji je optužio partizane i posleratnu vlast da je počinila zločine, dok ustaške nije ni pomenuo.

Na otkrivanju spomenika Stepincu govorilo se i o pokušajima da se zaustavi proglašenje kardinala svetim, a, iako nije direktno spomenuta Srpska pravoslavna crkva, očigledno se na nju mislilo.

– Zanimljivo da do beatifikacije blaženog Stepinca nije bilo nijednog prigovora papi ili Vatikanu na Stepinca. Oni su se pojavili tek sada, naknadno – rečeno je u Sisku.

 

Diana Budisavljević
Diana Budisavljević

Biskup iz Siska Vlado Košić poznat po tome da pozitivno govori o NDH, osudio je gradsku vlast koja je u rukama SDP-a što je „podmetanjima sprečavala podizanje spomenika“. „Oni ne mogu da demantuju činjenicu da je Stepinac voleo ljude, ali i zastupao načelo da Hrvati moraju da žive u nezavisnoj državi“.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Kakva ideja: Spomenik Stepincu u Beogradu

Hrvatska crkva podiže spomenik Stepincu, 8. maja u Zrinu …

Da li je razumno da u Dvoru bude spomenik Stepincu? | Jadovno …

Hrvatski ustaški Zrinj, na Baniji, pravo je mesto za spomenik …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: