fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Da li je razumno da u Dvoru bude spomenik Stepincu?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Beograd za dijalog sa Zagrebom, ali da je zabrinut zbog odnosa dvije zemlje, te zapitao da li je razumno da u Dvoru na Uni, većinskoj srpskoj opštini, bude podignut spomenik /ustaškom vikaru/ Alojziju Stepincu.

Aleksandar Vučić Foto: RTRS
Aleksandar Vučić Foto: RTRS

Govoreći o reagovanju predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je zabrinuta zbog odnosa sa Srbijom, ali da je ne zanimaju recipročne mjere već dijalog, Vučić kaže da je i on veoma zabrinut, ali da se trudio da bude objektivan.

On je za TV „Pink“ rekao da Srbija nije zabranjivala da hrvatski ministri ulaze u Srbiju, te da je incident u Jasenovcu kada je razvijena zastava sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni!“, višestruko teži, opasniji i snažniji od onoga što je lider radikala Vojislav Šešelj rekao da je uradio.

„Sve ovo imamo jer je Srpska radikalna stranka /SRS/ nešto saopštila, a niko to nije video, čuo, niti postoji informacija“, rekao je Vučić.

On je napomenuo da je Zagreb zabranio ulazak u Hrvatsku srpskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu zbog saopštenja radikala.

„Da niste malo ishitreno reagovali? Pitam ih hoće li podići spomenik Alojziju Stepincu u Dvoru na Uni, većinskoj srpskoj opštini? Mislite li da je to razumno i da je to prijateljski čin prema Srbima u Hrvatskoj i Srbima uopšte“, zapitao je Vučić.

On je istakao da je Srbija uvijek spremna za dijalog i razgovor, ali da neko mora da želi da je čuje i sasluša. „Srbija je spremna da sluša Hrvatsku, ali nismo oduševljeni Barišićem, Budakom, Stepincem i njihovim veličanjem“, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da Srbija mora da bude prisutna na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, jer ne bi bilo dobro da zemlja ne bude prisutna na skupu na koji dolaze najmoćniji evropski lideri, te dodao da Srbija ne može da „zabije nož u leđa Bugarskoj koja je podržava“.

„Srbija, kako kaže, mora da napreduje, da raste, da razmišlja o budućnosti i da sebe osigura politički i ekonomski, zato Srbija treba da bude prisustna na samitu u Bugarskoj“, naveo je on i dodao da će se sa srpskim premijerom Anom Brnabić dogovoriti ko će predstavljati Srbiju.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Klasić: U selu Zrin svirepe zločine počinile ustaše, a ne partizani

Hrvatski ustaški Zrinj, na Baniji, pravo je mesto za spomenik Alojziju Stepincu

Slave Stepinca na mestu pokolja!

Spomenici Stepincu – dokaz da ustaška ideologija živi

Stepinac dobija drugi spomenik u Hrvatskoj

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Razumno, kad nikoga u Srbiji to ne interesuje, osim kao prikupljanje političkih poena. Muzej žrtava genocida odavno zatajio, instituti nemaju kapacitet. Jedino se akademik Krestić bori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: