Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Stav Udruženja Jasenovac-Donja Gradina o izložbi Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama

Datum objave: subota, 26 novembra, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

logo

 

Predsjednik IO Udruženja Jasenovac – Donja Gradina, gospodin Saša Aćić, uputio je 31.10.2016. pismo na adresu Vlade Republike Srbije, koje u cijelosti prenosimo:

 

 

Broj: 401/16

Datum: 31.10.2016.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova

gđa Ljiljana Nikšić

Predmet:

Stav Udruženja Jasenovac-Donja Gradina o izložbi Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama u organizaciji humanitarne organizacije „28. jun“ iz Kanade

Poštovani,

Udruženje Jasenovac-Donja Gradina obaviješteno je od strane gospodina Sime Mraovića o detaljima vezanim za organizaciju izložbe o Jasenovačkom logoru smrti u Ujedinjenim nacijama čije održavanje je planirano za 23. april 2017. godine, kao i njegovim stavovima u odnosu na navedeni događaj.

Imajući u vidu da se institucije u kojima radite i rukovodite spominju kao suorganizatori navedenog događaja, Udruženje Jasenovac – Donja Gradina želi Vas upoznati sa stavovima u odnosu na informacije u vezi sa organizacijom navedene izložbe.

Prvenstveno, Udruženje Jasenovac-Donja Gradina u potpunosti podržava navode i stavove gospodina Sime Mraovića iznesene u pismu od 14.10.2016. godine, koje Vam dostavljamo u prilogu.

Kroz dugogodišnje djelovanje ovog Udruženja na upoznavanju međunarodne javnosti i institucija o zločinu genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u II svjetskom ratu od strane Nezavisne države Hrvatske, upoznati smo i sa djelovanjem Jasenovac Research Institute (Jasenovački istraživački institut, Njujork) i njegovog direktora gospodina Barija Litučija. Mišljenja smo da je djelovanje ovog instituta upitno i da ne doprinosi nastojanjima da svjetska javnost i institucije spoznaju istinu o zločinima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj u II svjetskom ratu. U prilog navedenom govori i činjenica da je na IV međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu koja je održana u Banjoj Luci u maju 2007. godine donesena Deklaracija koja, između ostalog, osuđuje djelovanje navedenog Instituta, kao i gospodina Litučija (vidi u prilogu tačku 9. Deklaracije četvrte međunarodne konferencije o Jasenovcu).

Udruženje Jasenovac-Donja Gradina pozdravlja ideje o organizaciji ovakvih događaja, pogotovo u institucijama najvišeg nivoa, ali istovremeno ukazuje da institucije i organizacije moraju pristupiti organizaciji ovakvih događaja sa najvišim stepenom ozbiljnosti, jer ih na to obavezuje značaj tematike koju obrađuju.

S obzirom na sve navedeno, izražavamo očekivanja da će institucije u kojima radite i rukovodite na najoptimalniji način pristupiti organizaciji navedene izložbe kako bi svjetska javnost i institucije bile istinito informisane o zločinima genocida Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima u II svjetskom ratu. Udruženje Jasenovac-Donja Gradina Vam stoji na raspolaganju za realizaciju konkretnih aktivnosti vezanih za organizaciju izložbe, kao i za druge aktivnosti koje za cilj imaju spoznaju istine i kulture sjećanja o zločinima nad srpskim, ali i jevrejskim i romskim narodom.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK IO: Saša Aćić

Prilozi: 1. Deklaracija IV međunarodne konferencije o Jasenovcu.

Izvor: GLAS DIJASPORE

Vezane vijesti:

Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama

Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama (2)


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top