fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Staljinu raste popularnost

Josif Visarionovič Staljin
Josif Visarionovič Staljin

Istraživanje pokazuje da Rusi cene vladare koji umeju da štite nacionalne interese

POPULARNOST nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Staljina, koji je umro pre skoro 63 godine, dostigla je najviši nivo u poslednjih 10 godina. Sociolozi tvrde da su na to uticali povratak Krima matici i rat u Siriji.

Najnovije ispitivanje „Levada centra“ pokazalo je da 34 odsto građana Rusije, bez obzira na to kakve greške pripisuju Staljinu, ocenjuje da je „pod njegovim rukovodstvom SSSR bio pobednik u velikom otadžbinskom ratu“. Predsednik Rusije Vladimir Putin u više navrata je isticao da rat protiv fašizma nije dobio Staljin, već narod Sovjetskog Saveza koji je dao ogromne žrtve.

Petina stanovnika Rusije i dalje misli da je upravo Staljin kao „mudri rukovodilac doveo SSSR do procvata“. Zanimljivo je da i dalje oko 15 odsto građana Rusije smatra da je samo tako žestoki vladar kao Staljin mogao da održi poredak u državi u uslovima „klasne borbe i spoljne opasnosti“.

I dalje je znatno veći broj onih koji misle da je Staljinova vladavina donela više dobroga nego lošeg. To tvrdi 25 odsto građana Rusije, dok 13 procenata smatra da je u Staljinovo vreme bilo više zla nego dobra. Smanjio se sa 29 na 21 odsto broj onih koji Staljina smatraju tiraninom odgovornim za likvidaciju miliona nevinih ljudi.

Sociolozi ističu da Staljina podržava stariji deo stanovništva Rusije sa srednjim i nižim obrazovanjem, kao i nižim materijalnim statusom. Moskovski politikolog Aleksej Makarkin kaže da će u ovako zategnutim međunarodnim odnosima i vremenu ekonomske krize popularnost Staljina u Rusiji samo rasti.

Bez obira na procente koji podstiču na razmišljanje, bio bi pogrešan zaključak kako Rusija ide ka staljinizmu, ili žudi za njim. Takav model vladavine u sadašnjoj Rusiji nije moguć

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Rusija: Otvoren centar za rehabilitaciju Staljina

Uspon i pad Staljinovog Himlera

Ivan Miladinović: Staljin nudio saradnju đeneralu Draži

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: