fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rusija: Otvoren centar za rehabilitaciju Staljina

Ruski komunisti otvorili su u Penzi „Centar Staljin“ u cilju rehabilitacije imena bivšeg diktatora i njegova delovanja na čelu Sovjetskog Saveza, javlja AFP.

Josif Visarionovič Staljin

„Otvorili smo naš Centar kako bi sprali ljagu sa Staljinovog imena nakon više decenija ocrnjivanja i kleveta“, izjavio je direktor Georgij Kamnev, lokalni zastupnik i šef Komunističke partije (KP) u Penzi.

„Nepobitno je da je tokom Staljinove vladavine stradalo mnogo nevinih, to su greške koje se ne smeju ponoviti. Ali, staljinizam je također sinonim za veličanstvenost zemlje, socijalnu zaštitu, naučna i kulturna dostignuća i pobede u Drugom svetskom ratu“, ocenio je Kamnev.

Centar, smešten u središtu grada s više od 500.000 stanovnika, 600 km jugoistočno od Moskve, u kom je Komunistička partija vrlo aktivna i zauzima 15 mesta u regionalnom parlamentu, ima za cilj da okupi studente i istoričare na okruglim stolovima i konferencijama i organizuje festivale i književne večeri posvećene baštini staljinizma.

Ruske vlasti od pada SSSR-a imaju dvosmislen stav prema Staljinu: službeno je osuđen zbog državnog terora koji je sprovodio od 30-ih godina prošlog veka pa sve do smrti 1953., ali on još uvek leži pokopan u Kremlju, na Crvenom trgu.

Brojni Rusi još uvek uz njegovo ime u prvom redu vezuju pobedu nad nacističkom Nemačkom.

Jedan od dva Rusa smatra da „veliki ciljevi“ koje je realizovao bivši SSSR opravdava žrtve koje je narodu nametnuo Staljin, a 2012. godine Staljin je dospeo na čelo u ispitivanju javnog mnjenja o najvećim ruskim ličnostima.

Staljin je rođen 1879. Kao generalni sekretar Komunističke partije od 1922. do smrti 1953. bio je neprikosnoveni vladar SSSR i lider komunističkog sveta.

U čistkama koje je sprovodio stradalo je nekoliko miliona ljudi, među kojima su bili istaknuti političari, generali, intelektualci.

(Index.hr)

 

Izvor: SRBIN INFO

 

Vezane vijesti.

Uspon i pad Staljinovog Himlera

Podela sveta uz gruzijsko vino

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: