fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Šta nedostaje za igrani film o Jasenovcu?

Za više od sedam decenija, koliko je prošlo od oslobođenja Jasenovca, snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova sa tom tematikom, a tek dva igrana. Mediji prenose da će država sponzorisati novi u kojem bi mogli da glume svetski poznati glumci. Zašto takvog filma nije do sada bilo i gde je njihova prednost u odnosu na dokumentarne?

Za Hičkoka je život bio manji od filma. Za nas je to, čini se, tema Jasenovca. Iako je i oko njenih podviga bilo polemike, humanost Dijane Budisavljević dobila je dokumentarnu formu. Prethodile su godine prikupljanja materijala, ali i dovoljna vremenska distanca.

„Za razliku od istoričara koji temama ne pristupaju dok ne prođe 30 godina, pošto posle 30 do 70 godina arhive budu dostupne, po vokaciji novinara je da radi događaje koji su bili juče, pre 20, 30 ili 100 godina“, kaže Slađana Zarić, autorka filma „Dijanina deca“.

Dijana Budisavljević čeka i svoju igranu verziju. „Deveti krug“ iz 1960. došao je do nominacije za Zlatnu palmu i Oskara. Sa daleko manje pažnje prošao je „Prva trećina – oproštaj kao kazna“. I tu je kraj spiska igranih filmova koji se bave Jasenovcem.

„Da li zbog toga što se u vreme bivše Jugoslavije vodilo računa da neke teme koje mogu da podgreju osećanja budu stavljena pod tepih, ali to ne mogu da kažem, mogu samo da naslutim“, kaže direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Raspad zajedničke države i sukobi neminovno su diktirali i dnevni red kinematografije. Bavila se aktuelnim, Drugi svetski rat je bio daleko.

„Da li će uloge ostvariti svetski poznati glumci, koji bi doprineli da film bude interesantan i široj publici je druga stvar, ali neophodno je imati kvalitetan scenario“, ukazuje Pantelić.

Srboljub Živanović je kao član državne komisije 1964. bio u tom logoru. Danas i pre eventualnog ekranizovanja zločina, opet je dočekao inicijativu da se utvrdi broj stradalih, a koja je došla iz Zagreba. Potpuna istina, smatra, tek treba da se otkrije. Na filmu, ili na licu mesta.

„Ja se lično sećam da je u Politici bio dosta davno objavljen jedan oglas i formular, pa tog dana oni ljudi koji su došli do tog formulara, popunili su da znaju da je neko stradao u Jasenovcu. Onda je jedna od preživelih jasenovačkih žrtava koja je radila u Ministarstvu videla da nema podataka o onim ljudima koje je ona lično poznavala i znala da su bile žrtve. Tada je stavljen embargo na tu anketu koja je iznosila oko 80.000 žrtava“, kaže Srboljub Živanović.

Na pitanje da li za eksperte poput njega danas ima posla u Jasenovcu, Živanović odgovara potvrdno.

„Posla u Jasenovcu ima, naročito u Donjoj Gradini, gde Sava otkriva nove grobnice i trebalo bi to područje obale Save istražiti i ispitati“, kaže Živanović.

Ono o čemu se ne polemiše jeste da su u logoru bila i deca. Mnoga od njih dovođena su sa Kozare. Njihovu sudbinu u film će pretvoriti Lordan Zafranović. Za njega se, kaže, sprema 30 godina.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

U Beogradu premijerno prikazan film „Dijanina deca“

Holivudski glumci u filmu o Jasenovcu

„Film o Jasenovcu snimaće svetske zvezde“ | Jadovno 1941.

Dodik i Vučić iniciraju film o Jasenovcu | Jadovno 1941.

Šta očekivati od filma o Jasenovcu u produkciji i režiji …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: