fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Šta je nama antifašizam?

Početak maja je vrijeme u kojem se javnost neminovno suočava sa uvijek istim pitanjima, od kojih je noseće ono: Da li je fašizam pobijeđen?

Piše Marko Šikuljak

Odavno je riječ fašizam postala imenica za univerzalno zlo. U određenim krugovima to je omiljena etiketa koja se lijepi na svakog ko ne misli isto. A kada na nekoga postavite takvu etiketu, možete sa više moralne pozicije da sudite i presuđujete.

Nakon Drugog svjetskog rata, misao jednog dijela američko – jevrejskih filozofa zaokupljena je idejom da se tokom tog sukoba desilo nešto najgore u istoriji. Po njihovom viđenju, svo zlo ovoga svijeta, iskonsko loše u čovjeku, ovaplotilo se tih godina i poharalo planetu. Ni utisak stečen sa suđenja nacističkim prvacima i ratnim zločincima, da nisu u pitanju nikakvi geniji zla već „normalni ljudi“ koji su krenuli putem zla, nije promijenio to viđenje. Naprotiv, nadograđeno je idejom kako je svako potencijalni fašista, pa godinama nakon toga traje borba da se zlo prepozna i označi.

Od tada je u svakoj široj diskusiji o Drugom svjetskom ratu zanemaren istorijski i geopolitički kontekst, te politički interesi zaraćenih strana. Sva priča se postavlja na borbu između dobra i zla, i traži se samo odgovor na pitanje – jesi li sa nama ili si protiv nas. Mnoštvo činjenica govori da se stvari ne mogu gledati samo kroz taj objektiv. Hitlera je prije rata podržavao veliki broj američkih industrijalaca. SSSR i Njemačka su zajednički napali i podijelili Poljsku. Prije toga su zapadni saveznici prećuali upozorenja iz Moskve i odgađali savezništvo sa SSSR, računajući da će Hitler svoj napad svakako usmjeriti na istok. Dobar dio ruskog stanovništva dočekalo je Nijemce kao oslobodioce od komunizma. Komunistička vlast je morala iznositi stare ratne ikone i zastave iz crkava i muzeja, promijeniti glavni poklič, da bi im uspjela mobilizacija. Kada su vojnici Crvene armije ušli u Berlin a Njemačka potpisala kapitulaciju, jedva je suzbijena struja među američkim generalima koja je smatrala da odmah treba udariti na „crvene“.

Ima sasvim dovoljno činjenica koje govore da se na taj sukob ne može gledati crno bijelo, a one se usložnjavaju kako idemo bliže lokalnom nivou.

Ustašama nije na pameti bio neki poseban fašistički sistem, koliko da istrijebe Srbe. Srbi se vjerovatno nisu lomili sudbinskom borbom protiv fašizma, nego da spriječe neprijatelje da ih popakuju u jame. Komunistima je prioritet bila proleterska revolucija, stoga nisu ni žurili sa „ustankom“ dok Njemačka nije napala SSSR, a ni raznorazne kombinacije tokom rata im nisu bile strane.

Danas sasvim otužno djeluju naučene fraze o fašizmu i antifašizmu, kojima se utrkujemo predstaviti javnosti početkom maja. Otužna, ali više opasna je borba za status antifašiste, borba za simboličko prisvajanje tekovina borbe antifašizma. Jer, cilj takve borbe je isključivanje protivnika i njegovo svrstavanje na stranu „zla“. Obrazac je isti, bez obzira da li se imena Rusije i Estonije pišu sa dva ukošena nacistička slova S, ili se zločini iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji označavaju kao „najteži zločini u Evropi nakon Drugog svjetskog rata“.

Stvar je otišla toliko daleko da se situacija lako može opisati rečenicom nepoznatog autora: Fašizam 21. vijeka zvaće se antifašizam! Od borbe protiv onog koji isključuje bilo kakvu različitost od onog što sam propisuje, ono što se danas zove antifašizmom se pretvara u suprotnost tog pojma. Riječi se od pretjeranog korištenja izližu, tako da ćemo biti u problemu kada budemo koristili pojam (anti)fašizma. A to tada neće biti najveći problem.

Izvor: FRONTAL

 

Vezane vijesti:

Žarko Janković: ČUVARI AUŠVICA – Jadovno 1941.

PUTIN: VAŠINGTON URGIRAO DA SE NE DOLAZI NA PARADU …

SLAVE BORBU PROTIV CRVENE ARMIJE – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: