fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpsku ijekavicu ne smijemo pustiti niz vodu

Skup "Srpski jezik i srpska jezička politika"
Skup „Srpski jezik i srpska jezička politika“

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić izjavio je da se ijekavica ne smije „pustiti niz vodu“, jer će u tom slučaju oni koji su već uzeli srpsku ijekavicu kao svoj standard pretendovati i na narod koji govori ijekavicom i na teritoriju tog naroda.

„Ima mnogo onih koji bi želeli da se srpski jezik svede samo na ekavicu. To je izuzetno opasna stvar u političkom smislu. Takvu grešku ne smemo načiniti, jer će se ona sudbinski izuzetno loše reflektovati, možda već u bližoj, a u daljoj budućnosti svakako“, rekao je Stanić na skupu „Srpski jezik i srpska jezička politika“.

Na skupu organizovanom u okviru 60. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, promovisana je ijekavska varijanta Normativne gramatike srpskog jezika, koju je uz finansijsku pomoć Predstavništva Republike Srpske izdala Matica srpska.

Stanić je podsjetio da je srpski jezik zasnovan i na ekavici i na ijekavici i da u se u svom jezičkom standardu mora voditi briga o cjelini tog srpskog jezičkog prostora.

On je istakao da je veoma mnogo praktičnih razloga zbog kojih je već objavljen Pravopis srpskog jezika, a iduće godine biće objavljen i Rječnik srpskog jezika priređen za ijekavsko govorno područje, ističući da bi norma trebalo da važi na cijelom srpskom prostoru.

Jedan od razloga, kako je naveo, jeste taj što se ljudi u Republici Srpskoj zbog loše pokrivenosti medijskog prostora, „polako navikavaju na jezičke navike koje ne treba da budu srpske“.

„To ne znači da se mi plašimo jezičkih dodira sa onima sa kojima delimo jezik ili sa drugim jezicima. To nije ksenofobija nego samo treba da znamo šta to mi radimo u negovanju svog jezika, književnosti i kulture“, rekao je Stanić.

On je istakao da se „ne treba plašiti konflikta, jer su drugi narodi stvari već postavili tako da su njihove pretenzije na srpski jezički i kulturni prostor vrlo izrazite“.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Jezička briga za srpsku ijekavicu

Ćirilica u digitalnom dobu, sve od nas zavisi

Neophodan zakon o zaštiti ćirilice

 

 

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: