Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpska zajednica u Hrvatskoj postala još minornija

Hrvatska obećanja od prije tri godine kada je primljena u EU da će zaštititi prava nacionalnih manjina i „pružiti ruku“ zemljama regiona u što bržem usvajanju evropskih kriterijuma pretvorila su se u suprotnost i idu na štetu Srba i Srbije, ocijenio je direktor Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

Zapaljena srpska kuća

U autorskom tekstu u „Večernjim novostima“ Štrbac je naveo da je srpska zajednica u Hrvatskoj postala još minornija, obespravljenija i napadanija, te da je Hrvatska najveća prepreka otvaranju prvih poglavlja Srbiji na putu ka EU.

Podsjećajući da je bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović velika obećanja dao 1. jula 2013. godine uz Teslin transformator na Trgu Bana Jelačića, Štrbac je upozorio da većina Teslinih sunarodnika i tri godine od ulaska Hrvatske u EU živi u mraku.

Štrbac je ukazao i na nedavni izvještaj bezbjednosne agencije SOA u kojem je posebno cinična tvrdnja o porastu „velikosrpskog i četničkog ekstremizma“ među mlađom populacijom kada se zna da je njihovo učešće u srpskoj populaciji u Hrvatskoj svedeno na zanemariv broj.

„Pa šta onda zabrinjava SOA? Možda broj preostalih Srba u Hrvatskoj poslije završenih akcija etničkog čišćenja `Bljesak` i `Oluja`… Očito da `konačno rešenje` srpskog pitanja u Hrvatskoj, koje je po Tuđmanovoj viziji i planu sa početka devedesetih podrazumevalo svođenje Srba ispod tri procenta, još nije realizovano“, naveo je Štrbac u tekstu o hrvatskim jubilejima.

Štrbac je naveo da je u jednom novinskom tekstu o tome „šta se sve promijenilo u 25 godina samostalne Hrvatske“ primijetio da je za četvrt vijeka planinski vrh /Sinjal na Dinari/ narastao za metar, a broj ostvra na Jadranu se povećao za čak 56, iako u tom razdoblju na ovim prostorima nije bilo većih tektonskih poremećaja.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Štrbac: Od Zagreba ne očekujem istrage već revitalizaciju …

Štrbac: Hrvatska se na pogrešan način suočava sa prošlošću …

Štrbac: Hrvatska u poziciji da uslovljava Srbiju | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: