Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Štrbac: Od Zagreba ne očekujem istrage već revitalizaciju ustaštva

Direktor Dokumentaciono informativnog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je da od nove hrvatske vlasti ne očekuje da bilo šta pokrene sa mrtve tačke što se tiče istrage zločina nad Srbima, osim relativizacije i revitalizacije ustaštva.

Savo Štrbac Foto: SRNA
Savo Štrbac Foto: SRNA

„Kada nisu uspjeli ovi prethodni koji su bili lijeva opcija na vlasti, od ovih profašista, kako se sami deklarišu i kako ih deklariše pola Hrvatske, ne možeš ništa očekivati što se tiče procesuiranja pripadnika njihovih oružanih snaga“, istakao je Štrbac, koji je u Crkvi Svetog Marka prisustvovao parastosu srpskim žrtvama „Bljeska“.

On je dodao da, nažalost, već godinama ponavlja istu stvar da nema još ni optuženih, niti pravih istraga u vezi sa zločinom Hrvatske vojske nad Srbima u akciji „Bljesak“, iako je bilo nekih pokušaja.

„Niko zapravo nije na pravi način procesuiran. Sve je to bilo protiv neimenovanih ili protiv onih po najvišoj komandnoj odgovornosti“, rekao je novinarima Štrbac.

Pozivajući se na hrvatske izvore, on je kao neposredan povod za akciju „Bljesak“ naveo događaj uoči te akcije, odnosno od 28. aprila 1995. godine, kada je jedan mladi maloljetni Hrvat, neki Vlado Gavrić, zaklao na auto-putu, na jednoj benzinskoj pumpi Srbina Tihomira Blagojevića.

„Zaklao ga je kao zeca pred 30 ljudi. Poslije je on priznao da ga je zaklao samo zato što se deklarisao kao Srbin. A 1998. godine je Franjo Tuđman, kao predsjenik Hrvatske pomilovao tog čovjeka i on se slobodno kreće sve ovo vrijeme. Tu nema nikakvog razloga za pomilovanje“, rekao je Štrbac.

On je istakao da je to još stravičnije od zločina u vojnoj akciji jer se zločin desilo za vrijeme jednog mirnog odlaska Srbina po gorivo.

Govoreći o pokušajima istraga zločina u „Bljesku“, Štrbac je podsjetio da su još 2006. godine hrvatski borci, učesnici u toj akciji, podnijeli krivičnu prijavu protiv Mladena Krunca, koji je tada bio general Hrvatske vojske, da je naredio jednom svom vojniku, ličnom snajperisti, da ubije civila koji je pretrčavao cestu.

„Ubio ga je kao zeca, ali tužilaštvo je odbacilo tu prijavu uz obrazloženje da su to normalne pojave u ratovima“, naveo je Štrbac.

On je napomenuo da je 2012. godine Incijativa mladih Hrvatske podnijela krivčnu prijavu za jedan veoma ružan odnos prema zarobljenicima i maltretiranje, ali da je to još uvijek u fazi „nekakvog izvida“, i još uvijek nije otvorena istraga protiv bilo koga poznatog.

Štrbac je dodao da je 2008. godine policija u Republici Srpskoj podnijela Tužilaštvu u Sarajevu prijavu protiv samog vrha Hrvatske za zločine počinjene u „Bljesku“, ali i to je još u nekakvoj istražnoj fazi.

On je podsjetio da je u Srbiji 2010. godine Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo neke predkrivične postupke, prikupljalo dokaze za stradanje Srba u dva sela Medare i Paklenici, i svu prikupljenu dokumentaciju dostavilo Hrvatima, ali da je to, prema njegovim informacijama, takođe u „fazi izvida“.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Štrbac: Hrvatska u poziciji da uslovljava Srbiju | Jadovno 1941.

Savo Štrbac: Krvavi Uskrs na Plitvicama | Jadovno 1941.

Nove „crvene poternice“ Interpola za dvadeset Krajišnika

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: