Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpska vojska pobjednička, a ne osvetnička

Srpska_Vojska_0001

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas u Banjaluci da je srpska vojska u ovaj grad 1918. godine ušla kao pobjednička, a ne kao osvetnička.

Vulin je istakao da su Srbi uvijek bili i da će uvijek biti pobjednici, a ne osvetnici, jer slobodu cijene više od svega i drže do nje iznad svega.

„Traži Srbinu šta god hoćeš i dobićeš i više nego što tražiš i misliš, samo mu nikada i nipošto ne traži da ti preda svoju slobodu. Samo tada ćeš osetiti odgovor i videti da to nije samo narod pesnika, slikara, pastira, već narod upornih, tvrdoglavih i nepobedivih boraca“, istakao je Vulin obraćajući se na obilježavanju Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

On je dodao da su Srbi za sebe tražili i traže ono što su davali i drugima i za šta su se borili – pravo da misle, govore, pišu, da odlučuju o sebi, da budu svoji na svome, nikada ne uskraćujući drugima isto pravo.

„Srbi svoju istoriju računaju od oslobođenja do oslobođenja i sve ono što je bilo u tami ropstva ne smatraju vrednim sećanja, osim ako sećanje nije borba protiv ropstva i za slobodu“, napomenuo je Vulin.

On je naveo da Srbi nikada nisu bili na strani zla i onoga ko ugnjetava, te da rijetko govore o cijeni slobode.

„Kako možeš da pitaš za cenu onoga što ti je najpreče i najdraže? Zato retko pričaju o ceni svoje slobode, ali o slobodi govore, misle i zbog nje postoje“, rekao je Vulin.

On je poručio da Republiku Srpsku niko ne voli kao Srbija, kao što ni Srbiju niko ne voli kao što je voli Republika Srpska.

„Znam da se Srbija nigde ne voli kao ovde. Znam, kao što zna svako ko je osetio šta znači i nesloboda i sila i nepravda, kakva se radost oseti kada se govori o Srbiji“ istakao je Vulin.

Vulin je poručio mladima da čuvaju sjećanje na svoje pretke, jer je zahvalno sjećanje potomstva više nego što se čovjek može nadati da će zaslužiti za života.

Obilježavanju su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, savjetnik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Narodne skupštine Srpske koju čine potpredsjednik Nenad Stevandić i poslanici Nedeljko Milaković i Davor Šešić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Budimir Balaban, predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, te predstavnici Ravnogorskog pokreta Republike Srpske.

Obilježavanje Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine zajednički su organizovali Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor Vlade Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Sutra obilježavanje ulaska Srpske vojske u Banjaluku

Ne dao ti Bog da pogineš za otadžbinu

Ne zaboraviti stradalnike u Veleizdajničkom procesu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: