fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ne zaboraviti stradalnike u Veleizdajničkom procesu

VeleizdajnickaPredsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine Banjaluka Nebojša Kuštrinović rekao je večeras u Banjaluci da ne smije biti zaboravljeno 156 Srba koji su stradali u Veleizdajničkom procesu 1915. i 1916. godine.

„U Veleizdajničkom procesu tadašnja austrougarska vlast progonila je Srbe, a pogotovo intelektualce i trgovce. O istorijskim činjenicama ne smije se ćutati“, rekao je Kuštrinović na okruglom stolu o temi „Sto godina od sudskih procesa u BiH i Veleizdajnički proces u Banjaluci“.

Prema njegovom mišljenju, veoma je bitno što je u obilježavanje značajnih istorijskih datuma u Republici Srpskoj uvršten i ulazak srpske vojske u Banjaluku.

„I Srbija ovaj datum obilježava kao jedan od značajnijih u istoriji srpskog naroda. Moramo našu djecu naučiti da poštuju istoriju i sve pretke koji su dali život i učestvovali u oslobađanju Banjaluke i vjekovnih srpskih ognjišta“, dodao je Kuštrinović.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić istakao je da je cilj Veleizdajničkog procesa u Banjaluci bio likvidacija srpskog nacionalnog pokreta.

„U BiH je u to vrijeme bilo 17 sudskih procesa kojima se željela opravdati Austro-Ugarska zbog vođenja Prvog svjetskog rata. U BiH je u ovom ratu likvidirano više od 340.000 Srba, što ne smije biti zaboravljeno“, rekao je Stojnić.

Okruglom stolu, koji su organizovali Arhiv Republike Srpske i Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine Banjaluka, prisustvovali su članovi akademske zajednice iz Republike Srpske.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Danas polaganje vijenaca žrtvama banjalučkog Veleizdajničkog procesa

Godišnjica oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu…

Polaganje vijenaca povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu

Čas istorije

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: