Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpska – institucionalna zaštita za srpski narod

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras u Donjoj Gradini da je Srpska stvorena kao izraz volje srpskog naroda u BiH, te kao institucionalna zaštita naroda nad kojim je u Drugom svjetskom ratu prvi put počinjen genocid.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske
Milorad Dodik

“Jasenovac i Donja Gradina i sjećanje na njih, nisu samo civilizacijsko pitanje, nego pitanje sadašnjosti i budućnosti srpskog naroda, Republike Srpske i cijelog slobodnog svijeta”, rekao je Dodik na centralnoj manifestaciji u Spomen-području “Donja Gradina” povodom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac u kome je ubijeno 700.000 ljudi.

On je istakao da je Srpska institucionalna zaštita naroda koji pamti i koji više nema pravo na istorijske zablude i naivnost, te da je uslov i garancija srpskog opstanka na ovim prostorima.

“Zato nas ne pitajte stalno zašto nam je važna Republika Srpska. Da biste to shvatili morate doći ovdje u Donju Gradinu, obići ovih 105 masovnih grobnica, pogledati skromne table sa brojem pobijenih. Shvatićete onda i zbog čega nam je važna, zašto je neunuštiva, ali i da nikada niste vidjeli manju državu u čije temelje je ugrađeno više žrtava”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Vaso Đenadija iz Knešpolja iz dubičke opštine, prema pričama naroda ovog kraja, prvi regrut koji je otišao na odsluženje vojnog roka 1951. godine.

“Nije Dubica čekala svog prvog vojnika zbog toga što niko nije htio da služi vojsku. Kozarska Dubica više godina od kraja Drugog svjetskog rata, nije imala koga da pošalje u vojsku. Pred Drugi svjetski rat ova opština je imala oko 33.000 stanovnika, a iz rata je izašla sa 18.495 stanovnika manje”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da su ustaše na najsvirepiji način pobile više od 55 odsto srpskog stanovništva ove opštine koja ni do danas nije upisala broj stanovnika koji je imala prije genocida koji je počinila NDH.

“Odgovor zašto Dubica, tek tada šalje svog prvog vojnika, je djelimično na ovom strašnom mjestu na kojem stojimo, a djelimično nedaleko odavde na teritoriji Hrvatske. Tamo gdje su zli ljudi, zlog vremena zamislili da se jedan narod može istrijebiti samo ako fabrika smrti bude radila u tri smjene”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je prije 75 godina, nedaleko od Donje Gradine, Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ otvorila jednu od najmračnijih stranica novije istorije svijeta, otvarajući fabriku smrti za Srbe, Jevreje i Rome i antifašiste različitih nacionalnosti.

Predsjednik Srpske je istakao da su Srbi, Jevreji i Romi, ubijeni u Donjoj Gradini i Jasenovcu, stradali samo zato što su pripadali određenoj vjeri, naciji ili rasi, koje su od NDH bile određene za uništenje.

“Ovdje smo danas da naučimo lekciju o genocidu i da prestanemo da je zaboravljamo, da damo mir dušama i smirimo duhove prošlosti. Ovdje smo da dignemo zastave mira, da dignemo srpske zastave života, da poručimo da nisu pobili sve naše ljude i nisu ubili ljude u nama. Ovdje nećemo spuštati zastave na pola koplja, jer je naš bol naša stvar”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, dok su se Evropa i svijet, decenijama poslije Drugog svjetskog rata, pa sve do danas, suočavali sa svim dimenzijama zločina počinjenog u ime rase, gajili sjećanje, obilježavali žrtve i stratišta, progonili krivce i sudili im, a sve u ime budućnosti, u nekadašnjoj Jugoslaviji o ustaškom zločinu genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima istina se prećutkivala.

“Srbi su gradili Jugoslaviju kao našu zajedničku. I neke kasnije države nastajale su na našim kostima, na zemlji natopljenoj našom krvlju, na našim idealima, na našim lakovjernim iluzijama slobode i mira. Razbile su naše iluzije o zajedničkom životu, protjerali su nas odakle su god mogli”, podsjetio je Dodik.

On je ocijenio da je srpska žrtva, srpski bol i nesreća iz prošlosti, ali “mi u tome tražimo i naš kapital za budućnost”.

“Pitamo se da li civilizovani svijet ima pravo da ne zna za 700.000 ubijenih Srba, Jevreja i Roma, koji su pogubljeni na najsvirepiji načnin samo zbog toga što su pripadali drugoj naciji ili vjeri? Mislim da je davno bilo vrijeme da se ispravi istorijska nepravda prema našim precima, nevino stradalim u ustaškim fabrikama smrti”, dodao je Dodik.

On je naveo da su žrtve ustaškog genocida u Jasenovcu, Donjoj Gradini, Jadovnu, u Prebilovcima, kao i ostale žrtve ustaške NDH proglašavane žrtvama fašizma, bez vjere i nacionalnosti “i to je bila podvala”.

“Tako se desilo da je istina postala najveća žrtva Jasenovca. Moramo prestati da pominjemo Jasenovac usput i da se usput sjećamo naših žrtava. Dužni smo to kostima nad kojima danas raste trava na ovom strašnom mjestu, životu koji se nastavlja za Srbe, Rome i Jevreje”, smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, “mi smo to dužni zbog naše djece – da bi znali ko su i šta su nam napravili”, ali još važnije da bi znali da naš narod nikada nije i nikad u budućnosti ne smije to napraviti.

Predsjednik Republike Srpske upozorava da krvnik nije prestao biti krvnik, a žrtva – žrtva, uprkos decenijama prećutkivane istine o ovom stratištu i nasilnog zaborava, a sve u ime prosperiteta nekadašnjeg jugoslovenskog društva.

On ističe da ovaj dan i Donja Gradina uvijek i iznova treba da opominju da se ne dozvole nove manipulacije, zataškavanja ili kolektivizacija krivice.

“Mi Srbi, i naši prijatelji i komšije Jevreji i Romi u prošlosti smo platili preveliku cijenu, najskuplju u Jasenovcu i Donjoj Gradini, doživjeli zločin genocida, koji na našu žalost, ali i sramotu mnogih, nikada zvanično nije nazvan pravim imenom”, podsjetio je Dodik.

On je upitao da li svijet smije da ćuti dok neki danas u Hrvatskoj prekrajanjem istorijskih činjenica tresu i temelje savremenog društva i Evrope, čiji temelji su u antifašističkoj borbi naroda.

“Hrvatska, vjerujemo, danas nije fašistička NDH, a Hrvati nisu fašisti. Mi Srbi, i mi srpski lideri, vjerujemo u to i s tom vjerom gradimo naše politike mira, i poručujemo im – slavite vaše pobjede, samo nemojte slaviti naše tragedije”, rekao je Dodik.

On je ponovio je da posljednji građanski rat na prostoru nekadašnje Jugoslavije bio krvav za sve njene narode, da je stradanja bilo na svim stranama i da su stradali i Srbi.

“Bojim se da nismo naučili lekcije iz prošlosti, da nismo bili i još nismo spremni da se suočimo sa istinom, i da kroz sudske procese koji bi bili lišeni svake politizacije jasno kažemo ko su zločinci a ko žrtve”, kaže Dodik.

On naglašava da je suočavanje s istinom jedino moglo i jedino može dovesti do pomirenja, a onda i građenja plemenite budućnosti.

“Umanjivanje ili predimenzioniranje zločina je poniženje za žrtve i njihove potomke. Davno smo naučili da je gubitak jednog čovjeka tragedija za čovječanstvo”, upitao je Dodik.

On je podsjetio da mnoge srpske žrtve i njihovi potomci i iz ovog posljednjeg rata nisu dobile smiraj i da mnogi zločinci iz reda naroda sa kojima se ratovalo slobodno šetaju ovom zemljom.

“Neki od njih nesmetano obavljaju i najviše funkcije u vlasti”, upozorava Dodik.

On je rekao da su kod Srba dobrodošli svi putnici namjernici i slučajni prolaznici, kao i oni koji se još nisu pojavili ni na jednom pomenu srpskim žrtvama.

“Danas s ovog mjesta pitam, gdje ste, svi vi koji na parastosima koji vam odgovaraju, gradite karijere? Poslati ste da nam pomognete da se suočimo sa prošlošću i da čuvate mir, a ne da ga krojite kako vama odgovara”, dodao je Dodik.

On je upitao gdje su svi oni danas, gdje u aprilu svake godine, znaju li gdje je Donja Gradina.

“Prođete li kroz Podrinje u julu ili za vrijeme pravoslavnog Božića? Navede li vas put 26. marta u Brod do Sijekovca? Mora da ste bar nekad prošetali Dobroboljačkom ulicom, znate li gdje je Šaranova jama, jeste li čuli za Garavice, Jadovno, Pag? Znate li da je u Bihaću u junu 1941. živjelo 16.000 Srba, gdje ste i gdje su vam preci bili u avgustu 1941?”, pita Dodik.

On je ocijenio da se ne smije dozvoliti da “o našem ponosu govore s podsmijehom, da se rugaju našoj slavnoj istoriji i da neko negdje u naše ime ponizno radi protiv svog naroda”.

“Zato i danas sa ovog mjesta želim da još jednom poručim svima u BiH i regionu, da se u ime mira, generacija koje dolaze, u ime budućnosti naše djece i unuka, svi moramo da suočimo sa istinom iz proteklog rata i konačno okrenemo budućnosti. Ako zajedno razobličimo zlo, nazovemo ga pravim imenom, imamo šansu da nam se prošlost ne ponovi”, zaključio je Dodik, poželivši da žive i Republika Srpska i Srbija.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Vučić: Srbi više neće u jame

Bastašić: Jadovno je preteča logora Jasenovac

Prislužene svijeće kod Topole užasa

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: