fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpska baština je za vječnost

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je večeras da je Srbija vječna i da je srpska baština za vječnost, ističući da Srbiji i srpskom narodu niko ne može da oduzme humanost.

Nikolić je naglasio da će Gračanica, Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i sve što je srpsko, zauvijek i ostati srpsko.

„To je realnost, sve drugo bi bilo posledica silovanja i odricanja pod silom“, rekao je Nikolić na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Stradanje i humanizam. Valjavska bolnica 1914-1915“, održanoj u Valjevu povodom obilježavanja stogodišnjice Valjevske bolnice.

Govoreći o Valjevskoj bolnici kao simbolu stradanja i humanizma, Nikolić je rekao da se Srbija i danas brine o stotinama hiljada migranata izbjeglih od rata i gladi i poručio da dobrota ne trpi ograde i žice, prenose beogradski mediji.

Na konferenciji su govorili i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić, a prisustvovali su i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, predstavnici brojnih ambasada, među kojima SAD, Maroka, Francuske i Kanade.

Prije međunarodne konferencije otvorena je izložba „Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914-1915“ u Istorijskom arhivu Valjeva.

Nikolić će prisustvovati predstavi „Valjevska bolnica“ u Centru za kulturu Valjeva. Prema istorijskim podacima, u Srbiji pod austrougarskom agresijom, jedno od poprišta najvećih stradanja bilo je i Valjevo – grad bolnica, od jeseni do proljeća 1914/1915. godine.

Tada su hiljade ljudi, civilnog stanovništva, ranjenika i bolesnika, ljekara i bolničara, izgubili život u tragičnim događanjima tokom borbe sa neprijateljem i epidemijom pjegavog tifusa.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Nikolić: Istrajni u borbi za prosperitetnu Srbiju i mir

Nikolić: Papa nigdje ne žuri kada je riječ o proglašenju kardinala za sveca

NIKOLIĆ: SRBIJA NE BRANI PRINCIPA, VEĆ ON BRANI SRBIJU

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: