fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NIKOLIĆ: SRBIJA NE BRANI PRINCIPA, VEĆ ON BRANI SRBIJU

Tomislav Nikolić na otvaranju spomenika u Beogradu

Tomislav Nikolić na otvaranju spomenika u Beogradu


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je sinoć` na ceremoniji otkrivanja spomenika Gavrilu Principu u Beogradu da Srbija ovim činom ne brani Principa i njegove drugove već da oni danas brane Srbiju svojom odbranom na suđenju, svojim istrajavanjem na istini, idejama i motivima.

Nikolić je istakao da za Srbiju nema značajnijeg dana od Vidovdana i ničeg svetijeg od Kosova i Metohije, te da se Srbija ne boji istine da je Gavrilo Princip bio heroj, simbol oslobodilačkih ideja, tiranoubica, nosilac ideje oslobođenja od ropstva koja je kružila Evropom.

„Drugi neka misle šta hoće. Kosovo i Metohija je Srbija. Drugi neka pritiskaju svoj narod u svojoj državi da se odrekne svoje teritorije, pošto samo na to imaju pravo“, naglasio je Nikolić.

Govoreći o dešavanjima iz 1914. godine, on je rekao da bi, što se Austrougarske i Njemačke tiče, Prvog svjetskog rata bilo i bez Vidovdana u Sarajevu 1914. godine i bez Gavrila Principa.

„Najlakše je danas za sve okrivljivati Srbiju i Srbe. Zato u nazovi istorijskim tumačenjima čitamo da može da se stavi znak apsolutne povezanosti između Sarajevskog atentata i Prvog svetskog rata kao pokušaj amnestije agresora i okrivljivanja napadnutog“, naveo je Nikolić.

On je naglasio da se godinama unazad iskrivljavala istina o povodima za izbijanje Prvog svjetskog rata.

„Ako je Vinston Čerčil u svojoj knjizi `Nepoznati rat` napisao da je `Princip umro u zatvoru, a spomenik koji su njegovi sunarodnici podigli slavi njegov i njihov zločin` onda ne čudi i prijedlog rezolucije o Srebrenici kojom bi od danas simbol zločina bila samo Srebrenica“, rekao je Nikolić.

On je naveo da to što vrijeđaju današnje Srbe može i da se prihvati, ali da on neće dozvoliti da vrijeđaju poklane i maljem ubijenih Srbe u Jasenovcu, Staroj Gradišci, Jadovnu, Bojniku, strijeljanih u Kraljevu, Kragujevcu, živih podavljenih u Novom Sadu.

„A Srbija je i tada kao i danas, kao i uvek, bila protiv rata“, poručio je Nikolić.

On je rekao da nije slučajno što se spomenik Gavrilu Principu otkriva u Srbiji tek danas jer se čekalo da o tome odlučuju ljudi koji žive u skladu sa njegovim principima slobode, nezavisnosti i zajedništva.

„Čekalo se da u Srbiji o Principu odlučuju oni koji ne bi rušili njegov spomenik da je kojim slučajem do sada bilo hrabrosti da bude podignut.

Da o Principu odlučujemo i da njegovo delo sagledavamo merilima njegove epohe i našeg osećanja pravde, bez straha od novih tumačenja moćnika, svesni da će njegove pucnje u okupatora koristiti protiv nas kroz sva vremena i prostore“, naglasio je Nikolić.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Ličnost 2014. godine: Gavrilo Princip – Jadovno 1941.

Otkrivanje biste Gavrila Principa i spomen-ploče Solunskim …

SPOMENIK GAVRILU PRINCIPU U BEOGRADU – Jadovno 1941.

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: