Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

NIKOLIĆ: SRBIJA NE BRANI PRINCIPA, VEĆ ON BRANI SRBIJU

Datum objave: ponedeljak, 29 juna, 2015
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

Tomislav Nikolić na otvaranju spomenika u Beogradu

Tomislav Nikolić na otvaranju spomenika u Beogradu


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je sinoć` na ceremoniji otkrivanja spomenika Gavrilu Principu u Beogradu da Srbija ovim činom ne brani Principa i njegove drugove već da oni danas brane Srbiju svojom odbranom na suđenju, svojim istrajavanjem na istini, idejama i motivima.

Nikolić je istakao da za Srbiju nema značajnijeg dana od Vidovdana i ničeg svetijeg od Kosova i Metohije, te da se Srbija ne boji istine da je Gavrilo Princip bio heroj, simbol oslobodilačkih ideja, tiranoubica, nosilac ideje oslobođenja od ropstva koja je kružila Evropom.

“Drugi neka misle šta hoće. Kosovo i Metohija je Srbija. Drugi neka pritiskaju svoj narod u svojoj državi da se odrekne svoje teritorije, pošto samo na to imaju pravo”, naglasio je Nikolić.

Govoreći o dešavanjima iz 1914. godine, on je rekao da bi, što se Austrougarske i Njemačke tiče, Prvog svjetskog rata bilo i bez Vidovdana u Sarajevu 1914. godine i bez Gavrila Principa.

“Najlakše je danas za sve okrivljivati Srbiju i Srbe. Zato u nazovi istorijskim tumačenjima čitamo da može da se stavi znak apsolutne povezanosti između Sarajevskog atentata i Prvog svetskog rata kao pokušaj amnestije agresora i okrivljivanja napadnutog”, naveo je Nikolić.

On je naglasio da se godinama unazad iskrivljavala istina o povodima za izbijanje Prvog svjetskog rata.

“Ako je Vinston Čerčil u svojoj knjizi `Nepoznati rat` napisao da je `Princip umro u zatvoru, a spomenik koji su njegovi sunarodnici podigli slavi njegov i njihov zločin` onda ne čudi i prijedlog rezolucije o Srebrenici kojom bi od danas simbol zločina bila samo Srebrenica”, rekao je Nikolić.

On je naveo da to što vrijeđaju današnje Srbe može i da se prihvati, ali da on neće dozvoliti da vrijeđaju poklane i maljem ubijenih Srbe u Jasenovcu, Staroj Gradišci, Jadovnu, Bojniku, strijeljanih u Kraljevu, Kragujevcu, živih podavljenih u Novom Sadu.

“A Srbija je i tada kao i danas, kao i uvek, bila protiv rata”, poručio je Nikolić.

On je rekao da nije slučajno što se spomenik Gavrilu Principu otkriva u Srbiji tek danas jer se čekalo da o tome odlučuju ljudi koji žive u skladu sa njegovim principima slobode, nezavisnosti i zajedništva.

“Čekalo se da u Srbiji o Principu odlučuju oni koji ne bi rušili njegov spomenik da je kojim slučajem do sada bilo hrabrosti da bude podignut.

Da o Principu odlučujemo i da njegovo delo sagledavamo merilima njegove epohe i našeg osećanja pravde, bez straha od novih tumačenja moćnika, svesni da će njegove pucnje u okupatora koristiti protiv nas kroz sva vremena i prostore”, naglasio je Nikolić.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Ličnost 2014. godine: Gavrilo Princip – Jadovno 1941.

Otkrivanje biste Gavrila Principa i spomen-ploče Solunskim …

SPOMENIK GAVRILU PRINCIPU U BEOGRADU – Jadovno 1941.

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top