Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sremska Mitrovica: U susret izložbi „Aprilski rat i prvi dani NDH“

Datum objave: utorak, 6 aprila, 2021
Objavljeno u Nekategorizovano
Veličina slova: A- A+

Pripreme za izložbu „Aprilski rat i prvi dani NDH“ čije otvaranje je najavljeno za polovinu aprila u Muzeju Sremu uveliko se privode kraju.

Deo eksponata sa izložbe o Aprilskom ratu

„Priču krojimo tako da objasnimo okolnosti koje su do rata dovele, kako na spoljašnjem tako i na unutrašnjem planu, što podrazumeva i priču o stvaranju Banovine Hrvatske, međunacionalnim tenzijama i sukobima koji su svoj konačni rasplet, na žalost, dobili u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i Velikoj župi „Vuka“ u kojoj se Srem našao“, kaže Nenad Radmanović

Pripreme za izložbu „Aprilski rat i prvi dani NDH“ čije otvaranje je najavljeno za polovinu aprila u Muzeju Sremu uveliko se privode kraju. Kao što je i najavljivano, izložba kojom će se otvoriti priča o jednom od najmračnijih perioda istorije Srema i Sremske Mitrovice koji je doveo do gubitka deset odsto stanovništva savsko-dunavske ravnice, biće sastavljena od eksponata koje u svojim depoima čuva mitrovački muzej, od predmeta koje su doneli sami Mitrovčani, kao i od eksponata koje je za ovu priliku ustupio Vojni muzej iz Beograda.

Paradni bodež, avijacijska šajkača i kraljevska standarta

Ovoj izložbi, počevši od kraja aprila, priključiće se i izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“ koju Grad Sremska Mitrovica organizuje u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u Beogradu.

Kako ističe kustos Muzeja Srema Nenad Radmanović, realizator izložbe, upravo ovih dana završava se izrada tabli, a pristigle uniforme Vermahta, Kraljevine Jugoslavije, kao i ustaška uniforma dodatno će pojačati efekat.

 

Deo eksponata za izložbu o Aprilskom ratu

„Siguran sam da nikoga nećemo ostaviti ravnodušnim. Priču krojimo tako da objasnimo okolnosti koje su do rata dovele, kako na spoljašnjem tako i na unutrašnjem planu, što podrazumeva i priču o stvaranju Banovine Hrvatske, međunacionalnim tenzijama i sukobima koji su svoj konačni rasplet, na žalost, dobili u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i Velikoj župi „Vuka“ u kojoj se Srem našao. Trudili smo se da postavku čine fotografije vezane sa Sremsku Mitrovicu i u tome smo u dobroj meri uspeli. Nema mnogo „pozajmljenih“ fotografija, a neke od stvari koje će biti pokazane, do sada nisu bile predočene javnosti“, kaže Radmanović.

Prošle nedelje, zahvaljujući Branislavu Stankoviću, još jednom realizatoru izložbe, u Muzej Srema je dopremljen i čehoslovački protivoklopni top Škoda kalibra 37mm, VZ37 u naoružanju posebnih protivtenkovskih četa i pešadijskih protivtenkovskih jedinica Kraljevine Jugoslavije koji je bio u upotrebi prilikom odbrane otadžbine tokom Aprilskog rata.

Top je stigao: protivoklopni top Škoda kalibra 37mm, VZ37 bio je u naoružanju protivoklopnih četa Vojske Kraljevine Jugoslavije

„Raduje me to što ćemo imati priliku da javnosti približimo tragične ali i junačke dane otpora iz aprila 1941. Mi Srbi nemamo razloga da se stidimo svog učinka u tom ratu. Koliko je bilo do nas, mi smo dali. Mnogi bi rekli da smo sa 27. martom dali i više nego što je trebalo. Bilo kako bilo, slom vojske Kraljevine Jugoslavije mora se pripisati i drugim narodima koji nisu želeli da brane državu, i ne samo to, nego su aktivno pomagali neprijateljsku stranu“, kaže Branislav.

U delu izložbe koji se tiče Nezavisne Države Hrvatske, kako kaže Radmanović, posetiocima će biti prikazani oglasi o promeni naziva ulica, pozivi na promenu vere, kao i dosada neviđene fotografije ustaša u Sremskoj Mitrovici.

„Kao što je poznato, već neposredno po osnivanju NDH je počela sa sprovođenjem rigoroznih mera protiv Srba, Roma i Jevreja koje su uključivale progone, deportacije, likvidacije. Trudićemo se da ispričamo i tu priču koja, na žalost, predstavlja samo uvertiru u ono što će se sa jeseni 1941. I naročito tokom leta 1942 i kasnije dešavati. U tom smislu, izložba završava sa događajima iz leta 1941. Razmišljali smo da li da u ovoj fazi zahvatimo i bekstvo komunista iz Kaznione kao i rušenje Sinagoge, ali smo to ipak ostavili za narednu fazu, kako bismo izbegli proširivanje priče. Držali smo se osnovne teme, vodeći računa da budemo što verniji, a da pri tome ne umorimo posetioce sa mnogo priče. Smatramo da se slikom, dokumentima i rekvizitima može dosta toga reći“, dodaje Radmanović.

Spomenik junacima, detalj

Dok se poslovi u Muzeju privode kraju, počinju i završni radovi na postavljanju spomen-krsta palim braniocima grada iz aprila 1941. godine. Spomenik će biti postavljen na ulazu u grad iz pravca Laćarka, na nekadašnjoj „Laćaračkoj Malti“, gde su se sukobile nadolazeće nemačke snage i jedinice „Mitrovačkog odreda“ koji je imao zadatak da štiti prilaze pontonskom mostu na Savi.

Tekst i foto: Stevo Lapčević

Izvor: Stanje stvari

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top