fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sremska Mitrovica: Otkrivena spomen ploča Jevremu Vidiću ubijenom na Jadovnu

Jevrem Vidić, jedan od najuglednijih žitelja Sremske Mitrovice koji je pogubljen u Jadovnu, ponovo je stao na svoj kućni prag, licem okrenutim ka Starom šoru.

Spomen ploča Jevremu Vidiću (Fotografije: Milan Mileusnić)

Izvedi oca iz jame Miodraže!

„Iz svoje kuće Jevrem Vidić je, sa grupom uglednih Mitrovčana izveden šestog maja 1941. godine, da bi, nakon mučenja u obližnjoj ‘Kustodiji’ bio oteran u Jadovno gde je ubrzo pogubljen. Iz svog rodnog grada, Jevrem Vidić više neće odlaziti. Ukoliko budemo imali dovoljno volje da o njegovom i stradanju ostalih Mitrovčana učimo svoju decu“, rekao je na ceremoniji otkrivanja spomen ploče Jevremu Vidiću doktor Dimitrije Mita Stojšić

Otkrivanje spomen ploče Jevremu Vidiću

Kada je uz poziv mitrovačkog doktora Dimitrija Stojšića da svog oca izvede iz jame Miodrag Vidić povukao tešku crvenu draperiju, advokat, narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije i Kraljev namesnik za Sremsku Mitrovicu Jevrem Vidić vaskrsao je po treći put.

Prvi put to je učinio kada je, u liku svog sina Branislava, osamdesetih godina, stao pred Andriju Artukovića sa potpisanom presudom za ličnu smrt i tako omogućio da hrvatski-ustaški Ministar unutrašnjih poslova bude izručen Jugoslaviji i konačno priveden pravdi.

Drugi put, to je učinio 1996. kada je njegovo ime osvanulo na jednoj od mitrovačkih ulica, smeštenih neposredno u blizini porodične kuće. Čineći to proteklog petka i po treći put, Jevrem Vidić jedan od najuglednijih žitelja Sremske Mitrovice, ponovo je stao na svoj kućni prag, licem okrenutim ka Starom šoru i pogledom usmerenim ka Sabornom hramu Svetog Dimitrija.

Doktor Miodrag Vidić

„Iz svoje kuće Jevrem Vidić je, sa grupom uglednih Mitrovčana izveden šestog maja 1941. godine, da bi, nakon mučenja u obližnjoj “Kustodiji” bio oteran u Jadovno gde je ubrzo pogubljen. Iz svog rodnog grada, Jevrem Vidić više neće odlaziti. Ukoliko budemo imali dovoljno volje da o njegovom i stradanju ostalih Mitrovčana učimo svoju decu“, rekao je prilikom otkrivanja spomen-ploče inicijator njenog postavljanja dr Mita Stojšić.

Spomen-ploča Jevremu Vidiću ujedno je, po rečima Dušana Bastašića, čelnika Udruženja „Jadovno 1941.“ i jedina koja je posvećena mučenicima stradalim u Jadovnu. Time, kako je dodao, njen značaj dodatno nadilazi Sremsku Mitrovicu.

Dušan Bastašić (Foto: Milan Mileusnić)

„Za sve potomke i poštovaoce žrtava Logora Jadovno ovo je veliki dan. Za 38.000 Srba mučenika, pobijenih tokom 138 dana u kompleksu logora na Ličkom polju, Velebitu i Pagu, nema nikakvog spomen obeležja do ovog. Postoji nekoliko spomen-ploča na Velebitu i Pagu koje su u poslednjem ratu uništene. Neke od njih smo uspeli da obnovimo, neke se iznova i iznova ruše, ali mi ne dopuštamo da se stradalništvo naših predaka, dedova, očeva, majki, rođaka zaboravi. Tokom ustaške NDH i Sremska Mitrovica je postala stradalno mesto.

Jevrem Vidić je samo jedan od nekoliko hiljada onih koji su na širem području Sremske Mitrovice postradali ili su pak iz nje odvedeni, da bi potom bili pobijeni u nekom od ustaških logora. Jadovno je bio čitav sistem logora smrti, jedno od najstarijih ustaških stratišta i nije slučajno to što su prvi zatočenici Jasenovca u ovaj logor dopremljeni upravo iz Jadovna“, rekao je Bastašić.

Izradu spomen-ploče pomogao je Grad Sremska Mitrovica, a po rečima Ljubiše Šulaje, direktora Zavoda za zaštitu spomenika, sećanje na žrtve ustaškog terora u gradu od suštinskog je značaja za pravilno razumevanje traumatičnog srpskog iskustva Drugog svetskog rata.

Ljubiša Šulaja

„Jevrem Vidić jedan je od mnogobrojnih srpskih stradalnika koji su, držeći se za ruke ili bivajući povezani žicom, omeđili granice genocidne Nezavisne Države Hrvatske i njenog kasnijeg izdanka koji je 1995. godine konačno stavio tačku na ono što su Pavelić, Budak, Luburić, Francetić, Artuković, Mitrovčanima dobro poznati Viktor Tomić i drugi započeli sve služeći Hitleru. Svedoci smo da se i danas po Hrvatskoj izliva mržnja na Srbe sve i svuda. Njima se preti tajno preko grafita i javno preko ustaških doskočica, relativizaranja genocida, revizije istorije i laganja o onome što je rađeno Srbima, Romima i Jevrejima tokom četiri strašne ratne godine“.

Doktor Dimitrije Mita Stojšić

„Zbog toga je na nama da ne dopustimo laži da pobedi. Mi smo dužni da se sećamo naših stradalnika, jer samo tako mi ćemo svedočiti istinu. Ne moramo mi da se raspravljamo sa nekim ko ne želi da nas čuje. Dovoljno je da se sećamo, da obeležavamo godišnjice mučeništva, da ne krijemo sopstvene tragične istorije i istina će pobediti“, rekao je dr Mita Stojšić i dodao:

„Vaskrsavši po prvi put i stavši pred Artukovića, Jevrem Vidić je, kao vanredni advokat, bio glavni tužitelj i gonitelj ustaškog Ministra unutrašnjih poslova tokom druge polovine osamdesetih godina. Sada, kada je ponovo vaskrsao, on je tu da nas stalnim sećanjem na sopstveno stradalništvo opominje, da nikada ne zaboravimo ko smo, zbog čega stradavamo i u krajnjem, od koga treba da čuvamo sebe i svoje bližnje“.

Zbog svega kroz šta je Sremska Mitrovica tokom Drugog svetskog rata prošla, u gradu se sve više govori o potrebi organizovanja velike nacionalne komemoracije za sve žrtve ustaškog genocida počinjenog na teritoriji NDH upravo na mitrovačkom Spomen-groblju.

Stevo Lapčević
Milan Mileusnić

Izvor: Stanje stvari


Vezane vijesti:

Stevo Lapčević: Jevrem Vidić, čovek čija je smrt dovela Artukovića na optuženičku klupu

Ljubiša Šulaja: Stradalnici naš najbolji putokaz

Stevo Lapčević: Hrvatsko satiranje pravoslavlja na prostoru Sremske Mitrovice

Tihomir T. Prodanović: Sećanja na ustaški logor „Danicu“

Slavonski Brod, Gradiška, Vinkovci, Osijek i Srem – Knjiga Jadovno 1.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: