fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Сређује се Ћеле-кула кости остају нетакнуте

Ужурбано се припрема реновирање дела најважнијег и најпосећенијег историјског комплекса у Нишу. Због специфичности објекта радиће се само двориште, фасада капеле, прилаз локалитету

За свет је Ћеле-кула чудо, а за српски народ поносни симбол тога како се плаћала цена слободе. Турског Хуршид-пашу историја је упамтила по варварству и суровости, док легенду о јунаштву Стевана Синђелића не може прекрити патина времена, што се не може рећи и за сам објекат који симболизује страдање једног народа у борби против освајача. Новина је да град Ниш најављује реновирање капеле која „штити“ кулу, док је за озбиљнију заштиту потребно ангажовање републичког Завода за заштиту споменика.

Хуршид-паша је кулом од лобања српских војника хтео да заплаши народ да одустане од борбе за слободу, али су његове намере изазвале сасвим супротан ефекат. У бици на Чегру надомак Ниша 1809. године убијено је 10.000 Османлија, што је био незапамћен пораз царске војске. У знак одмазде, а и да би оправдао свој пораз, наредио је да се главе погинула 952 српска војника одеру, напуне сламом и пошаљу за Цариград, док је лобање зазидао у источном делу Ниша. Нишлије су кришом скидали лобање и сахрањивали их по хришћанским обичајима, тако да их је остало 58, а за једну од њих се претпоставља да је припадала Стевану Синђелићу.

Градоначелник Дарко Булатовић каже да су свесни тога какво благо имају у духовном и материјалном смислу, као и да ће ове године почети велико сређивање и реновирање тог комплекса.

– Због специфичности објекта који је под заштитом државе, можемо интервенисати само у делу дворишта и на фасади капеле, па ћемо тако санирати олуке и прилаз објекту – каже Булатовић, и додаје да је овај објекат велика одговорност не само због привлачења туриста, него и због историјског наслеђа.

Директор Туристичке организације Ниша Урош Парлић подсећа на то да, почев од француског песника Де Ламартина до обичних туриста, а таквих је прошле године било више од 40.000, Ћеле-кула никог не оставља равнодушним.

– Ћеле-кула је проглашена и за највеће светско чудо на листи споменика од људских костију – истиче Парлић.

Вршилац дужности директора Народног музеја Ненад Спасић појашњава да се објекат састоји из два дела – куле коју је сазидао турски паша и капеле коју је пројектовао Димитрије Лека.

Све више туриста, из године у годину, обилази ову знаменитост
Све више туриста, из године у годину, обилази ову знаменитост

– Требало би да сваки наставник историје из целе Србије један час ученицима одржи у овом објекту и да свако дете у Србији зна како нам се исписивала историја – каже директор, који очекује да ће се у сређивање Ћеле-куле укључити и републички завод.

– Кула је веома специфична и не верујем да у нашој земљи постоје стручњаци који би могли да је реновирају. Састоји се од креча, дрвета, камена и лобања. Она је заштићена стаклом и унутар капеле је, али опет, време чини своје – каже Спасић.

Лобања за коју се верује да је припадала Стевану Синђелићу
Лобања за коју се верује да је припадала Стевану Синђелићу

ТУРИСТИ И ЦЕНЕ

Град у коме живимо је цео музеј, али нас је Ћеле-кула фасцинирала због своје поруке – кажу туристи из Лондона који обилазе Србију.

Водичи у Ћеле-кули Сандра, Тамара и Марко истичу да странци остају без речи када сазнају на који начин су те лобање ту завршиле, као и да су праве. Такође, невероватна им је и цена улазнице – 300 динара, односно то да за мање од три евра могу обићи овакав споменик. Иначе, цене улазнице варирају од 150 до 200 динара за децу и групне посете, односно 300 за одрасле.

РЕКОРД

Ћеле-кула је најпосећенији локалитет у Нишу и за последње три године број посета је удвостручен. Логор на Црвеном крсту прошле године је посетило 20.000 туриста, Медијану 9.600, а Синагогу 6.100.

Аутор: Д. АЛИХОЏИЋ

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Вечна слава Синђелића и Ресаваца | Јадовно 1941.

Др Предраг Ристић: Програмска идејна скица за спомен …

Писмо Турцима: Далеко вам лепа кућа! | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: