Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srebrenica: Pomen mučki ubijenim Srbima u selu Brežani

U srebreničkom selu Brežani služen je parastos za 32 Srba koje su prije 26 godina mučki poubijale muslimanske snage iz Srebrenice. Nakon parastosa, na spomenik stradalim cvijeće su položile delegacije Skupštine opštine Srebrenica, Boračke organizacije i Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ove opštine.

Brežane je 30. juna 1992. godine, oko 4.00 časa, napalo oko 1.000 pripadnika tzv. Armije BiH, regrutovanih iz srebreničke i bratunačke opštine. Napad je počeo granatiranjem sela minobacačkom paljbom iz pravca muslimanskog sela Osmače. Ubrzo su do zuba naoružane muslimaske snage upale u selo. Radi Milošević su ubili sina.

– Opkoliti ovoliki narod i pobiti je monstruozno….nema pravde nigdje – kaže Miloševićeva.

U Brežanima je toga dana ubijeno pet žena među kojima i nepokretna starica Dostana Lazić, te njena slijepa kćerka Kristina.

– Ubijali su nejake, o čemu najbolje svjedoči ubistvo starca od 80 godina. Pa zar je on mogao nekome nešto da uradi? – pita Milan Rankić iz ovog sela.

U Brežanima je 30. juna 1992. godine ubijen i Ljubomir Josipović, dječak koji je bio 8. razred osnovne škole.

– Kada vidite da je ubijena starica onda vidite i namjeru ovog zločina – kaže načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić.

Sve kuće u selu su popaljene i opljačkane. Zločinci nisu zaobišli ni pravoslavno groblje. Svi spomenici na groblju su polupani, a neke od grobnica skrnavljene.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Put po zgarištu

Svedok priča kako je Armija BiH ubijala srpsku decu! | Jadovno …

Bratunac- Sjećanje na 109 ubijenih Srba iz Bjelovca i …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: