fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbija: Odložen početak suđenja o Kalabiću

U Višem sudu u Valjevu danas je za 19. mart odložen prvi pretres u okviru ponovljenog suđenja o zahtevu za rehabilitaciju četničkog vođe iz perioda Drugog svetskog rata Nikole Kalabića, nakon što je Apelacioni sud u maju 2018. ukinuo prethodno rešenje o rehabilitaciji i vratio na ponovni postupak.

Kalabić sa sinom Milanom, ćerkom Mirjanom i suprugom Borkom
Kalabić sa sinom Milanom, ćerkom Mirjanom i suprugom Borkom

Pretres je odložen na zahtev advokata porodice Kalabić koja je tražila da se ponovo sasluša istoričar Bojan Dimitrijević kao i istoričar Veselin Đuretić.

Viši javni tužilac je u predhodnom postupku tražio veštačenje stručnjaka Savremenog istoriskog instituta u Beogradu, te je sudija Višeg suda Dragan Obradović danas naložio da se Javno tužilaštvo u roku od petnaest dana konkretno izjasni o kom istoričaru je reč.

U ponovljenom suđenju, po nalogu Apelacionog suda, trebalo bi da se utvrde “nerazjašnjene činjenice”, saopštio je ranije Viši sud u pisanoj izjavi dostavljenoj Radiju Slobodna Evropa.

To su: tačan datum i mesto smrti a zatim i da li je Kalabić počinio ratne zločine ili ne.

Izvor: SLOBODNA EVROPA

Vezane vijesti:

Rehabilitovan Nikola Kalabić | Jadovno 1941.

Kalabić: Pokušaj narušavanja istorijske istine | Jadovno 1941.

Odluka o rehabilitaciji Kalabića 5. januara | Jadovno 1941.

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: