fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kalabić: Pokušaj narušavanja istorijske istine

Istoriograf Radovan Kalabić rekao je Srni da izmjene Krivičnog zakona, koje je utvrdio Savjet ministara BiH, predstavljaju još jedan pokušaj narušavanja istorijske istine i neprihvatljiv pokušaj ozakonjenja daljeg decenijskog klevetanja srpskog naroda.

Foto: Vikipedija
Foto: Vikipedija

„Srpski narod bi, pri tome, imao i zakonske sankcije“, istakao je Kalabić.

On je ocijenio da se ta tema „spustila“ na nivo Savjeta ministata BiH, pošto na svjetskom nivou u Savjetu bezbjednosti UN, zbog ruskog veta, nije prošla britanska rezolucija o genocidu koja bi za sobom povukla i zabranu negiranja navodnog genocida na tlu BiH.

„Ja mogu još samo da se zapitam – da li u tom Savetu /ministara BiH/ ima uopšte Srba“, rekao je Kalabić.

On je naveo da se protiv srpskog naroda decenijama vodi rat, koji je izašao iz vojne forme i nastavio se u drugim oblicima.

„Ovo je nastavak rata protiv Srba samo drugim sredstvima, odnosno neprihvatljivim zakonskim sredstvima“, rekao je Kalabić.

On je istakao da u ovom slučaju dnevna politika prednjači u cijeloj priči i da je to „jedan potpuno neprihvatljiv zakon sa stanovišta istorijske istine“.

„Sa stanovišta istorijske istine neprihvatljiv je bilo koji zakon koji ograničava, izobličuje i falsifikuje. Jasni su motivi, a to je da se ozakoni nešto što u istorijskoj nauci uopšte nije potvrđeno“, naglasio je Kalabić.

On je ocijenio da se u Srebrenici dogodio masovni zločin, ali nije napravljen genocid i da tu treba praviti veliku razliku.

„Neko ko bi donio zakon u BiH da se kao krivično delo tretira svako negiranje genocida, onda je to još jedan veliki pritisak na Srbe koji već traje decenijama“, rekao je Kalabić.

On je rekao da mu nije poznato da je neka sudska presuda postala istorijska činjenica, podsjetivši da u nekim evropskim zakonima postoji negiranje holokausta.

„Neprihvatljivo je porediti holokaust sa onim što se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije, u jednog verskom i građanskom ratu. To je izvan uma. To je građanski i verski rat, a ne istrebljenje. Holokaust je pokušaj istrebljena celog jevrejskog naroda. To su nebo i zemlja“, rekao je Kalabić.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti zatvorom od pet do 10 godina.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: