Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbija: Obavezno služenje vojnog roka?

U Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane razmatra se eventualno vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, rekao je portparol Vojske Srbije Jovan Krivokapić.

Vojska Srbije
Vojska Srbije

On je pojasnio da pojedine ankete pokazuju da se 70 odsto ispitanih zalaže za povratak obaveznog služenja vojnog roka i da se u Vojsci i Ministarstvu odbrane razmatra ta opcija.

“Na nivou Ministarstva odbrane i Vojske Srbije formiran je radni tim koji razmatra nova strategijska dokumenta, to su dokumenta od najvećeg značaja za Vojsku. A jedno od pitanja koje se razmatra je i vraćanje obaveznog služenja vojnog roka”, rekao je Krivokapić za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da će, ukoliko to bude predloženo kao jedna od mjera, ona biti upućena Vladi Srbije, pa dalje Skupštini.

Krivokapić je istakao da u Srbiji postoji dobrovoljno služenje vojnog roka, a da je od decembra ove godine omogućen novi koncept, prema kome dobrovoljno služenje vojske traje šest mjeseci, radi povećanja operativnih mogućnosti Vojske Srbije.

Govoreći o zajedničkim aktivnostima Vojske Srbije i MUP-a u okviru migrantske krize, Krivokapić je naveo da je u posljednje dvije sedmice uhapšeno 25 krijumčara ilegalnih migranata, a od jula do danas otkriveno više od 18.000 ilegalnih pokušaja prelazaka granice Srbije.

“Uhvatili smo 119 krijumčara. Najviše ih je iz Srbije, njih 90, ostali su iz Bugarske, Pakistana, Avganistana i Holandija. Oni su pokušali da prevezu 1.200 migranata pretpostavljamo na sever zemlje”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da vojska i policija danonoćno obezbjeđuju 670 kilometara granice od ilegalnih prelazaka i radi sprečavanja krijumčarenja.

Izvor: Agencije/RTS

Vezane vijesti:

Srbijo, razmisli o vraćanju vojnog roka | Jadovno 1941.

Da se vrati vojni rok, da postaneš čovek: 12 meseci vojske je …

Krsmanović: O vojnoj obavezi – dok nije kasno | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: