fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi traže pomoć Trampa

Srpsko udruženje izbeglih iz Hrvatske pisalo predsedniku Amerike i njegovoj administraciji. U pismu poslali dokaze o hrvatskoj pljački milijardi evra od proteranih Srba

Nikola Puzigaća
Nikola Puzigaća

Udruženje Srba radnika i invalida rada izbeglih i proteranih iz Hrvatske, koje okuplja oko 30.000 članova u BiH, uputilo je pismo Donaldu Trampu, predsedniku SAD.

U pismu, uz svu prateću dokumentaciju sa brojkama proteranih Srba i taksativno navedenim primerima kako je Hrvatska opljačkala milijarde evra Srbima po raznim osnovama, traže pomoć od Trampa i američke administracije kako bi konačno, posle dve decenije, naplatili od Hrvatske štetu.

U pismu, koje je u posedu “Novosti”, predsednika Trampa upoznaju sa činjenicom da je ukupna šteta od Hrvatske prema proteranim Srbima preko 2,1 milijardu evra.

– Obraćamo vam se kao predsedniku SAD, kao osobi koja se snažno i bespogovorno zalaže za zaštitu stečenih i elementarnih ljudskih prava i kao čoveku koji ima državničko znanje i iskustvo da pomogne da se predmetni problemi aktuelizuju kao eklatantan primer teškog kršenja principa pravde i zakonitosti u tolikoj meri da veoma brojnu populaciju praktički trajno učine obespravljenom, poniženom, odnosno da im se realno i efektivno onemogući pristup pravdi i delotvornost pravnih lekova – navodi se u pismu.

Nikola Puzigaća, predsednik pomenutog udruženja, kaže za “Novosti” da su se odlučili na ovaj potez, jer su u Trampu prepoznali čoveka koji ceni rad i radnička prava i da je pravo vreme da najjača sila sveta, ukoliko bude volje, konačno prisili Hrvatsku da obešteti proterane Srbe.

– Hrvatska je gradila državu na novcu koji su oteli Srbima. Pogazili su sva poznata ljudska prava na koja se pozivaju svetski političari, a Hrvatska nastavlja da gazi po pravima proteranih Srba i sada dve decenije nakon istorijske pljačke srpskog naroda u ovoj državi. Hrvatska uporno ugnoriše sve moguće zahteve Srba za povraćaj, kako imovine, tako i za isplatu zarađenog novca po osnovu penzija, koje su Srbi zaradili u Hrvatskoj. Njihovo pravosuđe je svetski primer kako se može ozakoniti pljačka bivših građana – ističe Puzigaća.

On navodi da, između ostalih dugovanja, na ime predratnih penzionera koji su živeli i radili u Hrvatskoj, a kasnije su proterani, Hrvatska duguje 190 miliona evra.

– Spremni smo da ponudimo i američkoj administraciji da reši naše prbleme na način, ako mogu, da oni isplate dugovanja Hrvatske prema nama, a da onda od Hrvatske naplate taj novac. SAD je najjača sila i ukoliko žele da pomognu, oni to i mogu. Hrvatska se već godinama bahati, i samo dodatno omalovažava Srbe, na sve naše pokušaje da ostvarimo svoja prava. Nadamo se da će naše pismo doći u ruke predsednika Trampa ili njegove administracije. Ovo bi bila velika pobeda za sve obespravljene Srbe koji su živeli i radili u Hrvatskoj – ističe Puzigaća.

OBUSTAVA

PREMA podacima pomenutog udruženja, za 15.000 predratnih penzionera u Hrvatskoj, pre svih Srba, Hrvatska je početkom rata, tačnije u septembru 1991. godine, obustavila isplatu penzija na period koji je trajao 70 meseci i taj novac nikada nije, nakon završetka rata, isplaćen.

SPREMNI NA PUT U VAŠINGTON

PUZIGAĆA kaže da očekuje odgovor nove američke administracije i dodaje da su u pismu predložili i da dođu u Vašington na sastanak sa Trampovim saradnicima, kako bi im ukazali na borbu za elementarna ljudska prava, koja je Hrvatska pogazila.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Puzigaća: Hrvatska obustavila oko 1,2 miliona penzija …

Reakcije na izjave Kitarovićeve: Netačne tvrdnje o povratku …

Puzigaća: Hrvatska opstruiše rješavanje statusnih prava Srba

Puzigaća: BiH da se uključi u rješavanje problema | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: