Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Srbi traže pomoć Trampa

Datum objave: ponedeljak, 20 marta, 2017
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Srpsko udruženje izbeglih iz Hrvatske pisalo predsedniku Amerike i njegovoj administraciji. U pismu poslali dokaze o hrvatskoj pljački milijardi evra od proteranih Srba

Nikola Puzigaća
Nikola Puzigaća

Udruženje Srba radnika i invalida rada izbeglih i proteranih iz Hrvatske, koje okuplja oko 30.000 članova u BiH, uputilo je pismo Donaldu Trampu, predsedniku SAD.

U pismu, uz svu prateću dokumentaciju sa brojkama proteranih Srba i taksativno navedenim primerima kako je Hrvatska opljačkala milijarde evra Srbima po raznim osnovama, traže pomoć od Trampa i američke administracije kako bi konačno, posle dve decenije, naplatili od Hrvatske štetu.

U pismu, koje je u posedu “Novosti”, predsednika Trampa upoznaju sa činjenicom da je ukupna šteta od Hrvatske prema proteranim Srbima preko 2,1 milijardu evra.

– Obraćamo vam se kao predsedniku SAD, kao osobi koja se snažno i bespogovorno zalaže za zaštitu stečenih i elementarnih ljudskih prava i kao čoveku koji ima državničko znanje i iskustvo da pomogne da se predmetni problemi aktuelizuju kao eklatantan primer teškog kršenja principa pravde i zakonitosti u tolikoj meri da veoma brojnu populaciju praktički trajno učine obespravljenom, poniženom, odnosno da im se realno i efektivno onemogući pristup pravdi i delotvornost pravnih lekova – navodi se u pismu.

Nikola Puzigaća, predsednik pomenutog udruženja, kaže za “Novosti” da su se odlučili na ovaj potez, jer su u Trampu prepoznali čoveka koji ceni rad i radnička prava i da je pravo vreme da najjača sila sveta, ukoliko bude volje, konačno prisili Hrvatsku da obešteti proterane Srbe.

– Hrvatska je gradila državu na novcu koji su oteli Srbima. Pogazili su sva poznata ljudska prava na koja se pozivaju svetski političari, a Hrvatska nastavlja da gazi po pravima proteranih Srba i sada dve decenije nakon istorijske pljačke srpskog naroda u ovoj državi. Hrvatska uporno ugnoriše sve moguće zahteve Srba za povraćaj, kako imovine, tako i za isplatu zarađenog novca po osnovu penzija, koje su Srbi zaradili u Hrvatskoj. Njihovo pravosuđe je svetski primer kako se može ozakoniti pljačka bivših građana – ističe Puzigaća.

On navodi da, između ostalih dugovanja, na ime predratnih penzionera koji su živeli i radili u Hrvatskoj, a kasnije su proterani, Hrvatska duguje 190 miliona evra.

– Spremni smo da ponudimo i američkoj administraciji da reši naše prbleme na način, ako mogu, da oni isplate dugovanja Hrvatske prema nama, a da onda od Hrvatske naplate taj novac. SAD je najjača sila i ukoliko žele da pomognu, oni to i mogu. Hrvatska se već godinama bahati, i samo dodatno omalovažava Srbe, na sve naše pokušaje da ostvarimo svoja prava. Nadamo se da će naše pismo doći u ruke predsednika Trampa ili njegove administracije. Ovo bi bila velika pobeda za sve obespravljene Srbe koji su živeli i radili u Hrvatskoj – ističe Puzigaća.

OBUSTAVA

PREMA podacima pomenutog udruženja, za 15.000 predratnih penzionera u Hrvatskoj, pre svih Srba, Hrvatska je početkom rata, tačnije u septembru 1991. godine, obustavila isplatu penzija na period koji je trajao 70 meseci i taj novac nikada nije, nakon završetka rata, isplaćen.

SPREMNI NA PUT U VAŠINGTON

PUZIGAĆA kaže da očekuje odgovor nove američke administracije i dodaje da su u pismu predložili i da dođu u Vašington na sastanak sa Trampovim saradnicima, kako bi im ukazali na borbu za elementarna ljudska prava, koja je Hrvatska pogazila.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Puzigaća: Hrvatska obustavila oko 1,2 miliona penzija …

Reakcije na izjave Kitarovićeve: Netačne tvrdnje o povratku …

Puzigaća: Hrvatska opstruiše rješavanje statusnih prava Srba

Puzigaća: BiH da se uključi u rješavanje problema | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top