fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Срби не прихватају извињење НАТО због бомбардовања

Већина грађана Србије не прихвата извињење НАТО због бомбардовања Србије пре 18 година, против је уласку у Алијансу

Фото: Танјуг/В. Димитријевић
Фото: Танјуг/В. Димитријевић

Већина грађана Србије не прихвата извињење НАТО због бомбардовања Србије пре 18 година, против је уласку у Алијансу, иако као главни разлог те војне интервенције види у политици Слободана Милошевића, показало је најновије истраживање јавног мњења који је данас објавио Институт за европске послове.

Резултати истраживања показују да је против чланства у НАТО 84 одсто испитаника и да је међу њима највише мушкараца и грађана млађих од 60 година. Чланство подржава 11 одсто, док је пет неодлучних.

Извињење НАТО због бомбардовања прихватило би нешто мање од трећине грађана, четири одсто је неодлучно, док 64 одсто не прихвата извињење и број ових испитаника опада са порастом година старости.

Када је у питању политичар који највише подржава блиске односе са НАТО-ом, 23 одсто грађана наводи Чедомира Јовановића, петина Александра Вучића, 16,6 одсто Вука Јеремића, нешто мање од 30 одсто не зна одговор на ово питање, док су остали политичари поменути у мање од два одсто случајева.

Када су у питању разлози бомбардовања Србије, према нешто мање од 40 одсто грађана главни разлог је политика Слободана Милошевића. 17,6 тврди да је разлог етничко чишћење Срба на Косову, 11,3 наводи политичке интересе, док око седам одсто не зна да наведе који би то био разлог.

Остали одговори помињу се са фреквенцијом мањом од пет одсто и тичу се стратешког положаја Косова, негативног става према Србији и њеном развоју, као и војних и економских интереса САД-а, демонстрације моћи и етничког чишћења Албанаца на Косову.

Према мишљењу 40 одсто грађана улазак Србије у НАТО представља услов за прикључење ЕУ и овај став заступљенији је код мушкараца, грађана млађих од 45 година, са завршеном средњом школом као и становника Источне и Јужне Србије.

Како се наводи, 17 одсто не зна одговор на ово питање, док 43 одсто мисли да Србија не мора да постане чланица НАТО-а уколико жели у ЕУ.

Петина грађана види корист од чланства у НАТО-у, сваки десети грађанин не зна да одговори на ово питање, док 70 одсто не види корист од чланства у НАТО-у, пре свега мушкарци, грађани старости од 45 до 59 година, као и испитаници са највише завршеном средњом школом.

Истраживање јавног мњења је за потребе Института спровела Нинамедиа на репрезентативном узорку од 1.204 испитаника у периоду од 10. до 17. марта.

(ТАЊУГ)

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Осамнаеста годишњица НАТО бомбардовања

Злочин без казне- данас се навршава 18 година од НАТО агресије на Србију

Машиновођа из Грделице: Ми Срби све можемо…

Ракете „нева“ на Калемегдану за Дан сећања на обарање авиона Ф-117

НА ДАНАШЊИ ДАН ОБОРЕН „НЕВИДЉИВИ“ Ф-117 | Јадовно …

Кад оборени опет полете | Јадовно 1941.

Прије 17 година оборен амерички ловац изнад Београда …

На данашњи дан оборен „невидљиви“ Ф-117 | Јадовно 1941.

Како се „ноћни соко“ стрмоглавио у блато | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: