fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi mogu biti zadovoljni presudom

Janko Velimirović
Janko Velimirović

BANjA LUKA, 15. APRILA – Srbi mogu biti zadovoljni presudama koje je Haški tribunal izrekao hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, jer predstavljaju zvanično priznanje o neopravdanosti hrvatske vojne akcije „Oluja“, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

„Srbi mogu biti zadovoljni presudama Gotovini i Markaču, bez obzira što je Čermak oslobođen krivice. Vrlo su značajne definicije u presudi gdje se navodi da se u Krajini desio udruženi zločinački poduhvat. Nadamo se da ovo nije kraj, jer pravosuđe BiH ima u proceduri predmet protiv Gotovine i drugih nižerangiranih hrvatskih oficira zbog zločina u ljeto i jesen 1995. godine u zapadnokrajiškim opštinama“, izjavio je Srni Velimirović.

Velimirović je rekao da je Haški tribunal na ovaj način priznao neopravdanost hrvatske vojne akcije „Oluja“, a posebno je važno da su u kvalifikaciju udruženog zločinačkog poduhvata uključeni bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i čitavo tadašnje vojno i političko rukovodstvo Hrvatske.

„Nadamo se da će i hrvatsko pravosuđe na osnovu ove presude procesuirati sve odgovorne za zločine i protiv onih koji nisu obuhvaćeni optužnicom u opštinama Kordun i Banija“, naglasio je Velimirović.

Velimirović je zaključio da je veliki propust što Haški tribunal nije procesuirao događaje i zločine počinjene nad Srbima u operaciji „Bljesak“ početkom maja 1995.godine.

Sudsko vijeće Haškog tribunala osudilo je Antu Gotovinu na 24 , Mladena Markača na 18 godina zatvora, dok je Ivan Čermak oslobođen po svim tačkama optužnice.

Gotovina i Markač optuženi su za udruženi zločinački poduhvat, ubistva, progon, pljačku srpskog civilnog stanovništva u Krajini u tokom i nakon operacije „Oluja“ 1995.godine.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: