fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRBI DEMONIZOVANI DA BI SE LAKŠE UNIŠTILA JUGOSLAVIJA

srna2.jpgBIJELjINA. 22. MAJA (SRNA) – Majkl Parenti, doktor političkih nauka i antiglobalista, smatra da su Srbi demonizovani zato što su bili najveća etnička grupa u jugoslovenskoj federaciji, najposvećeniji očuvanju cjelovitosti zemlje,i nisu imali plan za secesiju.

 

„Tako su Srbi postali meta i označeni kao nosioci zla i počinioci genocida. To se nastavlja i danas, ne zato što je istinito, nego zašto što američki lideri moraju da i dalje opravdavaju agresivne ratove iz prošlosti i svoje tzv. `humanitarno bombardovanje` Srbije, koje je donijelo toliko uništenja“ – objašnjava u intervjuu SRNI Parenti, koji predaje na više uglednih univerziteta u SAD i inostranstvu.

 

Američki lideri ne osjećaju posebnu naklonost prema Hrvatima ili Bošnjacima u BiH, odnosno Albancima na Kosovu, ocjenjuje Parenti i dodaje da su njihovi secesionistički elementi bili najkorisniji za razbijanje Jugoslavije u odvojene desničarske mini republike u kojima je sve privatizovano i deregulisano.

 

Kao rezultat toga – mnogi su danas siromašni, bez prava na socijalne usluge i pristojan život. Parenti ističe da Srbi i ostali narodi sada manje proizvode sami za sebe, a više uvoze od zapadnih korporacija.

 

Prema njegovoj ocjeni, konačan cilj američkog globalnog imperijalizma jeste uvođenje statusa „zemlje trećeg svijeta“ svuda, uključujući zapadnu Evropu i Sjevernu Ameriku.

 

Parenti potsjeća da je Međunarodni sud u Hagu velikom većinom glasao da „u BiH nije bilo genocida te da je i tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte otvoreno zaključila da tužilaštvo protiv Slobodana Miloševića i Srba nije sastavilo uvjerljiv slučaj o genocidu“.

 

Neki su pokušali da potsjete svijet da su zločini počinjeni na svim stranama. Neki disidenti i dalje pitaju gdje su bile televizijske kamere kada su nedaleko od Srebrenice masakrirane stotine Srba – navodi Parenti u intervjuu Srni.

 

On upozorava da masovnim ubijanjima Srba, koja su počinili bosanski muslimani, kosovski Albanci i Hrvati, kao i ubistvima u njihovim međusobnim sukobima, nije posvećena skoro nikakva pažnja, osim u nekoliko slučajeva, i dodaje da se „imperije nikada ne grade na istini“.

 

Bošnjačke lobističke grupe u SAD nedavno su spriječile Parentija da nastupu u San Hozeu, u Kaliforniji, a profesor objašnjava da se navodno „progresivna grupa“ koja je sponzorisala taj nastup uplašila da će muslimansko stanovništvo u Sjevernoj Kaliforniji izazvati nemire.

 

„Otkazao sam nastup uz osjećanje gađenja. Neki od njih progutali su propagandnu demonizaciju koja se godinama usmjerava protiv Srba u vezi sa masovnim ubistvima, masovnim silovanjima i sličnim stvarima i oni me vide kao `negatora genocida`“ – objasnio je Majkl Parenti i dodao:

 

„U vezi sa pitanjem Jugoslavije, oni su rame uz rame sa NATO-om, CIA i Pentagonom. Ali sebe nazivaju `progresivnim`“.

 

Kao antiglobalista, Parenti smtra da je EU ima klasnu funkciju i da je njen cilj da podigne nivo odlučivanja na izmješteni, manje raznovrsan i manje demokratski stepen, koji nosi manje odgovornosti.

 

Prema njegovoj ocjeni, u Briselu očekuju da sadašnji lideri u Srbiji i BiH budu „dobri mali momci koji rade ono što žele korporativni kapitalistički gospodari: da služe Srbiji i BiH u skladu sa zapadnim finansijskim interesima, kao i da čvrsto vežu Srbiju i BiH za zapadnoevropski kapitalistički sistem“.

 

Cilj zapadnih, uglavnom američkih, korporativnih i finansijskih interesa je da zbriše bilo koju vlast u svijetu koja se ne otvori potpuno za slobodno globalno tržište – naglašava profesor Parenti.

 

Nedavno su to bili Panama, Istočni Timor, Granada, Jugoslavija, Irak, Libija, Sirija, Iran i drugi. U prošlosti to su bili Gvatemala, El Salvador, Indonezija, Vijetnam, Laos, Čile, Argentina…

 

„Bilo koja država koja pokuša da iskoristi svoju zemlju, radnu snagu, tržište, prirodne resurse i kapital za sopstveni razvoj i za potrebe svog naroda – umjesto da bude otvorena globalnim korporativnim interesima globalne plutokratije – postaje meta kao neprijatelj i prijetnja po zapadnu demokratiju ili zapadno društvo“ – zaključio je Parenti za Srnu.

 

Majkl Parenti se u svom radu bavi i prostorom bivše Jugoslavije. Napisao je knjige: „Ubistvo nacije – napad na Jugoslaviju“ i „Demonizacija Slobodana Miloševića“.

 

Priredio: Nenad TADIĆ

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: