Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

SRBI DEMONIZOVANI DA BI SE LAKŠE UNIŠTILA JUGOSLAVIJA

Datum objave: utorak, 22 maja, 2012
Veličina slova: A- A+

srna2.jpgBIJELjINA. 22. MAJA (SRNA) – Majkl Parenti, doktor političkih nauka i antiglobalista, smatra da su Srbi demonizovani zato što su bili najveća etnička grupa u jugoslovenskoj federaciji, najposvećeniji očuvanju cjelovitosti zemlje,i nisu imali plan za secesiju.

 

“Tako su Srbi postali meta i označeni kao nosioci zla i počinioci genocida. To se nastavlja i danas, ne zato što je istinito, nego zašto što američki lideri moraju da i dalje opravdavaju agresivne ratove iz prošlosti i svoje tzv. `humanitarno bombardovanje` Srbije, koje je donijelo toliko uništenja” – objašnjava u intervjuu SRNI Parenti, koji predaje na više uglednih univerziteta u SAD i inostranstvu.

 

Američki lideri ne osjećaju posebnu naklonost prema Hrvatima ili Bošnjacima u BiH, odnosno Albancima na Kosovu, ocjenjuje Parenti i dodaje da su njihovi secesionistički elementi bili najkorisniji za razbijanje Jugoslavije u odvojene desničarske mini republike u kojima je sve privatizovano i deregulisano.

 

Kao rezultat toga – mnogi su danas siromašni, bez prava na socijalne usluge i pristojan život. Parenti ističe da Srbi i ostali narodi sada manje proizvode sami za sebe, a više uvoze od zapadnih korporacija.

 

Prema njegovoj ocjeni, konačan cilj američkog globalnog imperijalizma jeste uvođenje statusa “zemlje trećeg svijeta” svuda, uključujući zapadnu Evropu i Sjevernu Ameriku.

 

Parenti potsjeća da je Međunarodni sud u Hagu velikom većinom glasao da “u BiH nije bilo genocida te da je i tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte otvoreno zaključila da tužilaštvo protiv Slobodana Miloševića i Srba nije sastavilo uvjerljiv slučaj o genocidu”.

 

Neki su pokušali da potsjete svijet da su zločini počinjeni na svim stranama. Neki disidenti i dalje pitaju gdje su bile televizijske kamere kada su nedaleko od Srebrenice masakrirane stotine Srba – navodi Parenti u intervjuu Srni.

 

On upozorava da masovnim ubijanjima Srba, koja su počinili bosanski muslimani, kosovski Albanci i Hrvati, kao i ubistvima u njihovim međusobnim sukobima, nije posvećena skoro nikakva pažnja, osim u nekoliko slučajeva, i dodaje da se “imperije nikada ne grade na istini”.

 

Bošnjačke lobističke grupe u SAD nedavno su spriječile Parentija da nastupu u San Hozeu, u Kaliforniji, a profesor objašnjava da se navodno “progresivna grupa” koja je sponzorisala taj nastup uplašila da će muslimansko stanovništvo u Sjevernoj Kaliforniji izazvati nemire.

 

“Otkazao sam nastup uz osjećanje gađenja. Neki od njih progutali su propagandnu demonizaciju koja se godinama usmjerava protiv Srba u vezi sa masovnim ubistvima, masovnim silovanjima i sličnim stvarima i oni me vide kao `negatora genocida`” – objasnio je Majkl Parenti i dodao:

 

“U vezi sa pitanjem Jugoslavije, oni su rame uz rame sa NATO-om, CIA i Pentagonom. Ali sebe nazivaju `progresivnim`”.

 

Kao antiglobalista, Parenti smtra da je EU ima klasnu funkciju i da je njen cilj da podigne nivo odlučivanja na izmješteni, manje raznovrsan i manje demokratski stepen, koji nosi manje odgovornosti.

 

Prema njegovoj ocjeni, u Briselu očekuju da sadašnji lideri u Srbiji i BiH budu “dobri mali momci koji rade ono što žele korporativni kapitalistički gospodari: da služe Srbiji i BiH u skladu sa zapadnim finansijskim interesima, kao i da čvrsto vežu Srbiju i BiH za zapadnoevropski kapitalistički sistem”.

 

Cilj zapadnih, uglavnom američkih, korporativnih i finansijskih interesa je da zbriše bilo koju vlast u svijetu koja se ne otvori potpuno za slobodno globalno tržište – naglašava profesor Parenti.

 

Nedavno su to bili Panama, Istočni Timor, Granada, Jugoslavija, Irak, Libija, Sirija, Iran i drugi. U prošlosti to su bili Gvatemala, El Salvador, Indonezija, Vijetnam, Laos, Čile, Argentina…

 

“Bilo koja država koja pokuša da iskoristi svoju zemlju, radnu snagu, tržište, prirodne resurse i kapital za sopstveni razvoj i za potrebe svog naroda – umjesto da bude otvorena globalnim korporativnim interesima globalne plutokratije – postaje meta kao neprijatelj i prijetnja po zapadnu demokratiju ili zapadno društvo” – zaključio je Parenti za Srnu.

 

Majkl Parenti se u svom radu bavi i prostorom bivše Jugoslavije. Napisao je knjige: “Ubistvo nacije – napad na Jugoslaviju” i “Demonizacija Slobodana Miloševića”.

 

Priredio: Nenad TADIĆ

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top