Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

СРБИ ДЕМОНИЗОВАНИ ДА БИ СЕ ЛАКШЕ УНИШТИЛА ЈУГОСЛАВИЈА

srna2.jpgБИЈЕЉИНА. 22. МАЈА (СРНА) – Маjкл Паренти, доктор политичких наука и антиглобалиста, сматра да су Срби демонизовани зато што су били наjвећа етничка група у jугословенскоj федерациjи, наjпосвећениjи очувању цjеловитости земље,и нису имали план за сецесиjу.

 

„Тако су Срби постали мета и означени као носиоци зла и починиоци геноцида. То се наставља и данас, не зато што jе истинито, него зашто што амерички лидери мораjу да и даље оправдаваjу агресивне ратове из прошлости и своjе тзв. `хуманитарно бомбардовање` Србиjе, коjе jе дониjело толико уништења“ – обjашњава у интервjуу СРНИ Паренти, коjи предаjе на више угледних универзитета у САД и иностранству.

 

Амерички лидери не осjећаjу посебну наклоност према Хрватима или Бошњацима у БиХ, односно Албанцима на Косову, оцjењуjе Паренти и додаjе да су њихови сецесионистички елементи били наjкорисниjи за разбиjање Југославиjе у одвоjене десничарске мини републике у коjима jе све приватизовано и дерегулисано.

 

Као резултат тога – многи су данас сиромашни, без права на социjалне услуге и пристоjан живот. Паренти истиче да Срби и остали народи сада мање производе сами за себе, а више увозе од западних корпорациjа.

 

Према његовоj оцjени, коначан циљ америчког глобалног империjализма jесте увођење статуса „земље трећег свиjета“ свуда, укључуjући западну Европу и Сjеверну Америку.

 

Паренти потсjећа да jе Међународни суд у Хагу великом већином гласао да „у БиХ ниjе било геноцида те да jе и тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте отворено закључила да тужилаштво против Слободана Милошевића и Срба ниjе саставило увjерљив случаj о геноциду“.

 

Неки су покушали да потсjете свиjет да су злочини почињени на свим странама. Неки дисиденти и даље питаjу гдjе су биле телевизиjске камере када су недалеко од Сребренице масакриране стотине Срба – наводи Паренти у интервjуу Срни.

 

Он упозорава да масовним убиjањима Срба, коjа су починили босански муслимани, косовски Албанци и Хрвати, као и убиствима у њиховим међусобним сукобима, ниjе посвећена скоро никаква пажња, осим у неколико случаjева, и додаjе да се „империjе никада не граде на истини“.

 

Бошњачке лобистичке групе у САД недавно су сприjечиле Парентиjа да наступу у Сан Хозеу, у Калифорниjи, а професор обjашњава да се наводно „прогресивна група“ коjа jе спонзорисала таj наступ уплашила да ће муслиманско становништво у Сjеверноj Калифорниjи изазвати немире.

 

„Отказао сам наступ уз осjећање гађења. Неки од њих прогутали су пропагандну демонизациjу коjа се годинама усмjерава против Срба у вези са масовним убиствима, масовним силовањима и сличним стварима и они ме виде као `негатора геноцида`“ – обjаснио jе Маjкл Паренти и додао:

 

„У вези са питањем Југославиjе, они су раме уз раме са НАТО-ом, ЦИА и Пентагоном. Али себе називаjу `прогресивним`“.

 

Као антиглобалиста, Паренти смтра да jе ЕУ има класну функциjу и да jе њен циљ да подигне ниво одлучивања на измjештени, мање разноврсан и мање демократски степен, коjи носи мање одговорности.

 

Према његовоj оцjени, у Бриселу очекуjу да садашњи лидери у Србиjи и БиХ буду „добри мали момци коjи раде оно што желе корпоративни капиталистички господари: да служе Србиjи и БиХ у складу са западним финансиjским интересима, као и да чврсто вежу Србиjу и БиХ за западноевропски капиталистички систем“.

 

Циљ западних, углавном америчких, корпоративних и финансиjских интереса jе да збрише било коjу власт у свиjету коjа се не отвори потпуно за слободно глобално тржиште – наглашава професор Паренти.

 

Недавно су то били Панама, Источни Тимор, Гранада, Југославиjа, Ирак, Либиjа, Сириjа, Иран и други. У прошлости то су били Гватемала, Ел Салвадор, Индонезиjа, Виjетнам, Лаос, Чиле, Аргентина…

 

„Било коjа држава коjа покуша да искористи своjу земљу, радну снагу, тржиште, природне ресурсе и капитал за сопствени развоj и за потребе свог народа – умjесто да буде отворена глобалним корпоративним интересима глобалне плутократиjе – постаjе мета као неприjатељ и приjетња по западну демократиjу или западно друштво“ – закључио jе Паренти за Срну.

 

Маjкл Паренти се у свом раду бави и простором бивше Југославиjе. Написао jе књиге: „Убиство нациjе – напад на Југославиjу“ и „Демонизациjа Слободана Милошевића“.

 

Приредио: Ненад ТАДИЋ

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: