Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sporna ideja da njemački voz nosi ime Ane Frank

Berlin – Fondacija ‘Ane Frank’ protivi se prijedlogu njemačkih željeznica zbog asociranja na progon Jevreja i deportacije u Drugom svjetskom ratu.

Foto: Ilustracija | Sporna ideja da njemački voz nosi ime Anne Frank
Foto: Ilustracija | Sporna ideja da
njemački voz nosi ime Anne Frank

Od 19.000 prijedloga za imena superbrzih vozova, komisija je izabrala 25 imena osoba koje su obilježile njemačku istoriju

Plan njemačkih želejznica da superbrzi voz nazove po Ani Frank “bolan” je za žrtve konc-logora, izrazila je žaljenje fondacija koja nosi ime jevrejske devojčice, čija je tragična sudbina u Drugom svjetskom ratu postala poznata milionima ljudi širom svijeta.

“Povezivanje Ane Frank s vozom asocira na progon Jevreja i deportacije u Drugom svjetskom ratu”, reagovala je Fondacija “Anne Frank” na najavu Deutsche Bahna da njenim imenom nazove jedan od svojih novih superbrzih vozova.

Takav naziv “ponovo uzrokuje patnju onima koji žive s posljedicama iz tog vremena”, dodala je u saopštenju.

Ana Frank, koja se s porodicom sklonila u Amsterdam, umrla je 1945. godine u logoru Bergen-Belsen, kad joj je bilo 15 godina, nekoliko mjeseci prije kraja Drugog svjetskog rata.

Njen dnevnik, objavljen dvije godine kasnije, prodat je u više od 30 miliona primjeraka.

DB: ‘Nismo željeli nikog povrijediti’

Deutche Bahn uputio je javni poziv za prijedloge naziva za svoje superbrze vozove nove generacije (ICE4), koji bi u decembru trebalo da budu pušteni u saobraćaj.

Od 19.000 dobijenih predloga komisija, u kojoj su i dva istoričara, izabrala je 25 imena osoba koje su obilježile njemačku istoriju.

Na toj listi su i bivši kancelar Konrad Adenauer, pripadnici pokreta otpora nacizmu Hans i Sofi Šol, kao i pisac Erih Kestner.

Njemačke željeznice u saopštenju odgovaraju da “nipošto nisu imale namjeru da pogaze uspomenu na Anu Frank”, nego su htjele da je “proslave”.

“Ako smo ovim nekog povrijedili, iskreno nam je žao zbog toga.” Željeznice su obećale da će “ozbiljno shvatiti upućene primjedbe” te da će prihvatiti preporuku jevrejskih organizacija.

(Agencije)

Izvor: Nezavisne novine

Vezane vijesti:

Njemački brzi voz dobio ime Ana Frank

Priča Ane Frank | Jadovno 1941.

Agent FBI ponovo otvara slučaj Ane Frank: Ko je izdao …

Nacizam samo promenio lice | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: