Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sporenje jevrejske zajednice zbog Topovskih šupa

Datum objave: subota, 23 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Sukobi između Jevrejske opštine Beograd i Saveza jevrejskih opština se nastavljaju. Radmila Petrović: Medić se saglasio sa premeštanjem zbog tržnog centra

Neizvesna sudbina ostataka Topovskih šupa / Foto A. Stevanović
Neizvesna sudbina ostataka Topovskih šupa/
Foto A. Stevanović

Sukob u jevrejskoj zajednici, koji je javno otvorio bivši funkcioner Jevrejske opštine Beograd Dejan Popov, a koji se nastavio odgovorom predsednika JOB Danila Medića i predsednika Odbora za nadzor nad trošenjem sredstava dobijenih po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta, dr Harisa Dajča, dobija na zamahu.

Istupanje Medića, koji je ocenio da napadi na rukovodstvo JOB, sa aluzijama na malverzacije oko vraćene jevrejske imovine, potpiruju antisemitizam i ruše napore da se dostojno obeleže logori Staro sajmište i Topovske šupe, isprovociralo je Radmilu Petrović, predsednika Muzejske komisije Saveza jevrejskih opština Srbije. U pismu “Novostima” ona tvrdi da je Medić otvorio temu Topovskih šupa, kojom nije trebalo da se bavi.

– On se sam nametnuo i, ne znajući ništa o toj materiji, učinio nekoliko grubih grešaka. Na pitanja koja će mu se kad-tad postaviti, neće moći (smeti?) da da prave odgovore. Naime, u Topovskim šupama bili su zatočeni Jevreji iz južnog Banata, Beograda i drugih delova Jugoslavije. Sve što se tiče ovog stratišta u isključivoj je ingerenciji SJOS – kaže Petrovićeva, i podseća da na tom mestu “Delta” Miroslava Miškovića planira da podigne veliki trgovinski centar.

Kako kaže, projekat je gotov, ali realizaciji “smetaju” zgrade logora. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda tražio je stav SJOS.

PROLAZNI LOGOR

Kroz logor Topovske šupe, smešten u nekadašnjoj Kasarni kraljevića Andreja, prošlo je oko 4.000 Jevreja i Roma. Ubijena je gotovo cela muška jevrejska populacija iz Beograda i Banata, a logor zatvoren u decembru 1941. godine.

– Savez je odmah odgovorio da insistira da se očuvaju zgrade logora i potpuno se odvoje od trgovinskog centra i obezbedi im se poseban prilaz – objašnjava Radmila Petrović.

Uprkos tome, kako navodi, Medić, potpisujući se kao potpredsednik Saveza, bez konsultovanja sa bilo kim, bez dobijene saglasnosti, na memorandumu Jevrejske opštine, piše Zavodu: “SJOS je saglasan sa planiranom izgradnjom trgovinskog objekta – šoping-mola ‘Delta planet’, na katastarskim parcelama na kojima se u Drugom svetskom ratu nalazio prolazni logor Topovske šupe… SJOS je saglasan sa izmeštanjem očuvanog logorskog objekta sa autentične, izvorne pozicije na drugu katastarsku parcelu i njegovom integracijom u budući trgovinski objekat, shodno podnetom idejnom rešenju investitora Autokomanda d.o.o…”

– Mi, potomci preživelih Holokausta, čiji su bliski rođaci stradali na Sajmištu i u Topovskim šupama, sa tim ne možemo i ne smemo da se pomirimo – zaključuje Petrović.

Autor: V. C. S.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Sećanje na Topovske šupe nestalo, logor zaboravljen | Jadovno …

„Topovske šupe” spasiti od zaborava | Jadovno 1941.

Topovske šupe i dalje bez spomen-ploče | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top