fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Položeni vijenci na spomenik solunskim dobrovoljcima

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/sokolac_spomenik_soluncima_.jpg

Na Sokocu su danas, povodom obilježavanja Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, položeni vijenci na spomenik solunskim dobrovoljcima, na kome su upisana 363 imena poginulih boraca sa područja opštine.

 Vijence su položili ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, delegacija opštine Sokolac, predstavnici Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine i sokolačke Boračke organizacije. 

 Vukićević je rekao novinarima da se danas obilježava dan kada je zaustavljena velika tragedija i pogibija ljudi, a koji je za Srbiju posebno značajan, jer je trećina stanovništva poginula u Prvom svjetskom ratu. 

 On je napomenuo da je Srbija i tako vojnički desetkovana stala „rame uz rame“ sa silama pobjednicama u ovom ratu, te oslobodila zemlju od neprijatelja. 

 Prema njegovim riječima, ovaj datum je posvećen poginulim vojnicima koji su ugradili svoje živote u temelje Srbije, odbranili čast i dostojanstvo Srba, te je obaveza da se ovim ljudima svake godine odaje počast i poštovanje. 

 Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da se 11. novembar u Srbiji obilježava od 2005. godine, kada je uspostavljen kao državni praznik, te podsjetio da je na današnji dan 1918. godine potpisano primirje između Njemačke i zemalja Atante. 

On je napomenuo da je veliki broj dobrovoljaca sa područja opštine Sokolac učestvovao u Prvom svjetskom ratu i da je ova opština jedna od rijetkih koja je izgradila spomenik solunskim dobrovoljcima.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Obeležava se Dan primirja

DOČEKAN ČASNI KRST IZ JERUSALIMA

U PONEDJELjAK OBILjEŽAVANjE KRSNE SLAVE HRAMA SVETE PETKE

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: