fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SPOMENIK VOJNICIMA KRALjEVINE JUGOSLAVIJE PALIM TOKOM APRILISKOG RATA

Na hrišćanski praznik Cveti, na mestu gde su se pre osam decenija, vojnici Kraljevine Jugoslavije suprotstavili nadolazećim nemačkim jedinicama tokom Aprilskog rata, podignut je i osvećen spomenik palim vojnicima. 


Prema rečima Petra Samardžića, zamenika  gradonačelnice koji je otkrio spomenik, Mitrovačke branioce činile su policijsko-žandarmerijske i dobrovoljačke jedinice iz Srema i Mačve, združene u “Mitrovački odred” koji je imao zadatak da štiti pontonski most i osigura transport ljudi i materijala preko Save, sve do stvaranja prilike za sopstveno prelaženje u Mačvu. 
Tragičnog desetog aprila, dok je u Zagrebu čitan proglas o osnivanju NDH, na ovom prostoru vodile su se borbe koje su okončane dva dana kasnije slomom jugoslovenske odbrane. 
Koliko je vojnika poginulo, na žalost nije poznato. U jednom nemačkom izveštaju navodi se da su u zoru 12. aprila, mrtvi jugoslovenski vojnici, branioci mitrovačkih barikada, koje su simbolično i predstavljene u sklopu spomenika, ležali duž čitavog keja. Nemci su ih pobacali u Savu, a tela i rasute vojne tehnike bilo je sve do Trga Ćire Milekića. 
Otkrivanjem ovog spomenika, odajemo poštu palim vojnicima i sećamo se godina otpora i stradanja u ratu u kojem je i nad građanima Sremske Mitrovice, izvršen genocid o čijim razmerama javnost i danas, na žalost, malo zna. 

Kako ističe Stevo Lapčević, novinar i inicijator događaja, radi se o spomeniku ljudima koji su znali da život vredi više nego što oko može da dobaci i koji su, polazeći od te istine bili svesni svojih dužnosti. Dužnost je reč koja nas sve veže. Mi dugujemo palim vojnicima kraljevske jugoslovenske vojske i taj dug posle osam decenija danas otplaćujemo. 
Ovaj spomenik, koji govori o dužnosti, datoj reči i ispunjenoj zakletvi, opominje na te naše dužnosti. 
Slava junacima „Mitrovačkog odreda“, slava kraljevskim jugoslovenskim vojnicima! 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: