Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Spomenici žrtvama ustaških zločina u Hercegovini stalno na meti vandala

Spomenici žrtvama ustaških zločina u Hercegovini stalno su na meti vandala i pljačkaša. Samo u posljednja četiri mjeseca u nekoliko navrata su oštećene spomen-kapele na stratištima Ržani do i Pandurica, a polomljena je i spomen-ploča u mjestu Kotezi.

Razbijena spomen-ploča u Hercegovini Foto: RTRS
Razbijena spomen-ploča u Hercegovini
Foto: RTRS

Ni 77 godina od užasnog stradanja, žrtve hercegovačkih jama nemaju mira. Sa spomen-kapele na jami Ržani Do, u koju je živo bačeno nekoliko stotina Srba iz Popovog polja, vandali su skinuli i odnijeli dijelove bakrenog krova. Isto se dogodilo na još jednom masovnom stratištu, obližnjoj jami Pandurica.

Vlado Setenčić, predsjednik Udruženja „Ržani Do, Veličani, Popovo polje“ ističe da su vandalizam odmah prijavili policiji, međutim,kako kaže, uskoro se ponovilo isto, ali povratne informacije od policije za sada nemaju.

Potomci žrtava su ogorčeni. Kažu da je ovo dokaz da pojedincima ništa nije sveto. Ali tu nije kraj – polomljena je i spomen-ploča na ostacima škole u Kotezima, takođe jednom od ustaških mučilišta za Srbe.

„Ovo je samo dokaz da neko uporno ne želi da se znaju neke istine o stradanju Srba u Popovom polju. Mi ćemo nastojati da se ploča što prije ponovo postavi“, ističe Manojlo Ćuk, portparol Udruženja „Ržani Do, Veličani, Popovo polje“.

Problem je i što nadležnost nad ovim spomenicima, njihovom održavanju i čuvanju, nije jasno definisana jer spomenici nisu u nadležnosti ovog udruženja, ali su spremni da pomognu u održavanju i saniranju štete.

Sva ova spomen-obilježja nalaze se tik uz magistralni put Trebinje- Ljubinje, i lako su dostupna i onima koji žele da odaju poštu žrtvama, ali i zlonamjernicima koji, očigledno, žele da zatru sjećanje na njih.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Polomljena ploča koja je podsjećala na ubijene Srbe

Uznemireni potomci žrtava zločinačke NDH: Oštećena spomen-ploča u Kotezima (FOTO)

Sjećamo se jame u Ržanom dolu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: