fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Сјећамо се јаме у Ржаном долу

Служењем помена и полагањем цвиjећа, сваке године око Видовдана обиљежава се годишњица масовног страдања Срба из Поповог поља, Бобана и околних мjеста. 
Црква у Ржаном Долу
Црква у Ржаном Долу

Уочи Водовдана 1941. године усташе су на превару ухватиле 186 Срба, и након звjерског мучења бациле их у jаму Ржани До код Љубиња.

Усташе из Дубљана, Равног и Трнчине предвођене Јуром Бороjом те фратрима дон Јосипом Зовком и дон Андриjом Моjићем уочи Видовдана 1941. године на превару су повхатале српске сељаке коjи су обрађивали земљу у Поповом пољу,  затвориле их у школу у Величанима, а потом послиjе стравичног мучења бациле у jаму Јагодњача -Ржани До код Љубиња. 

“Злочин су починиле комшиjе, Хрвати из околних села, а нажалост нико ниjе никада одговарао за покољ коjи се догодио овдjе и другим мjестима у околини Требиња. Из моjе куће страдало jе троjе, а дjед ми jе прво успио побjећи из школе у Величанима гдjе jе био затворен, али су га касниjе ухватили у брдима изнад села и након мучења бациле у jаму Ржани До” каже Владо Сетенчић, потомак настрадалих, члан Удружења Ржани До.

Маноjлу Ћуку из села Величани страдале су три генерациjе мушкараца:

“Моj стриц имао jе 15 година, и наjмлађа jе жртва бачена у Ржану jаму, а убили су ми jош ђеда, и пранђеда, мушкарци из три старосне генерациjе. Они су на превару похватани док су радили у пољу, и потом су затворени у школи и мучени приjе него су бачени у jаму. То су радиле усташе из околних села Трнчине, Равног и Дубљана, а посебно се истицао усташа из сусдjедног села Дубљани Столе Матић”.

У љето 1990. године посмртни остаци 186 настрадалих извађени су из jаме и сахрањени у спомен костурници у селу Величани у Поповом пољу гдjе jе jутрос служен помен за све пострадале Србе. Током недавног чишћења околине Ржане jаме мjештани су пронашли неекслодирану гранату коjа jе постављена неспоредно уз улаз у jаму. У околини Требиња и Поповог поља налази се jош десетак jама и масовних стратишта у коjима jе у љето 1941 године настрадао велики броj недужних српских цивила.

Извор: МОЈА ХЕРЦЕГОВИНА / БН


Напомена уредништва портала Јадовно 1941. : Овај прилог је први пут објављен на порталу 03. марта 2016. године.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: