Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sjećamo se jame u Ržanom dolu

Datum objave: nedelja, 28 juna, 2020
Veličina slova: A- A+

Služenjem pomena i polaganjem cvijeća, svake godine oko Vidovdana obilježava se godišnjica masovnog stradanja Srba iz Popovog polja, Bobana i okolnih mjesta. 

Crkva u Ržanom Dolu
Crkva u Ržanom Dolu

Uoči Vodovdana 1941. godine ustaše su na prevaru uhvatile 186 Srba, i nakon zvjerskog mučenja bacile ih u jamu Ržani Do kod Ljubinja.

Ustaše iz Dubljana, Ravnog i Trnčine predvođene Jurom Borojom te fratrima don Josipom Zovkom i don Andrijom Mojićem uoči Vidovdana 1941. godine na prevaru su povhatale srpske seljake koji su obrađivali zemlju u Popovom polju,  zatvorile ih u školu u Veličanima, a potom poslije stravičnog mučenja bacile u jamu Jagodnjača -Ržani Do kod Ljubinja. 

“Zločin su počinile komšije, Hrvati iz okolnih sela, a nažalost niko nije nikada odgovarao za pokolj koji se dogodio ovdje i drugim mjestima u okolini Trebinja. Iz moje kuće stradalo je troje, a djed mi je prvo uspio pobjeći iz škole u Veličanima gdje je bio zatvoren, ali su ga kasnije uhvatili u brdima iznad sela i nakon mučenja bacile u jamu Ržani Do” kaže Vlado Setenčić, potomak nastradalih, član Udruženja Ržani Do.

Manojlu Ćuku iz sela Veličani stradale su tri generacije muškaraca:

“Moj stric imao je 15 godina, i najmlađa je žrtva bačena u Ržanu jamu, a ubili su mi još đeda, i pranđeda, muškarci iz tri starosne generacije. Oni su na prevaru pohvatani dok su radili u polju, i potom su zatvoreni u školi i mučeni prije nego su bačeni u jamu. To su radile ustaše iz okolnih sela Trnčine, Ravnog i Dubljana, a posebno se isticao ustaša iz susdjednog sela Dubljani Stole Matić”.

U ljeto 1990. godine posmrtni ostaci 186 nastradalih izvađeni su iz jame i sahranjeni u spomen kosturnici u selu Veličani u Popovom polju gdje je jutros služen pomen za sve postradale Srbe. Tokom nedavnog čišćenja okoline Ržane jame mještani su pronašli neekslodiranu granatu koja je postavljena nesporedno uz ulaz u jamu. U okolini Trebinja i Popovog polja nalazi se još desetak jama i masovnih stratišta u kojima je u ljeto 1941 godine nastradao veliki broj nedužnih srpskih civila.

Izvor: MOJA HERCEGOVINA / BN


Napomena uredništva portala Jadovno 1941. : Ovaj prilog je prvi put objavljen na portalu 03. marta 2016. godine.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top