Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uznemireni potomci žrtava zločinačke NDH: Oštećena spomen-ploča u Kotezima (FOTO)

Ploča koju je Grad Trebinje postavio na 75-godišnjicu stradanja Srba iz Popovog polja, a koja podsjeća na strašne ustaške zločine koji su se desili 24 i 25. juna 1941. godine jedva je godinu dana izdržala netaknuta.

Riječ je o spomen ploči koja je  opominjala na strašan zločin u kome su pripadnici lokalnih ustaških formacija genocidne Nezavisne države Hrvatske na prevaru doveli, zvjerski mučili i žive u jamu Jagodnjaču-Ržani do bacili 47 Srba iz Popovog polja i okoline.

Uznemireni potomci žrtava poslali su našoj redakciji fotografije na kojim se jasno vidi da je spomen ploča oštećena na više mjesta, a pravo je čudo da je ostala na zidu.

ŽRTVE JAME JAGODNjAČA

Ustaše su od 22. do 28. juna 1941., u ovoj jami usmrtile veliki broj Srba iz ovog kraja, najviše iz sela u Popovom polju / Veličana, Dubljana, Galičića, Drijenjana, Dračeva, Mrkonjića, Zavale, Ravnog, Poljica i dr,/uhapšenih dok su u istom polju orali. Pored njih u jamu stradali i mnogi Srbi iz Stoca, Čapljine, Berkovića i drugih mjesta. Među njima su i najmanje dvojica pravoslavnih sveštenika,Uglavnom su u jamu živi gurnuti, poslije mučenja, vezani u žice i lance. Mjesto mučenja je bilo u školi u selu Kotezi. Ustaše su predvodili Leon- Leo Togonal iz Zagreba, Jure Boroje, Vide Žutac, oba iz Ravnog, i dr. Ubijanje u Jagodnjači započeo ustaški glavar Ivan Matić- Stolo iz Dubljana tako što je gurnuo u jamu Mijata Glavana iz muža svoje rođene sestre, uz povik: „Ko će koga, ja ću zeta moga!“ Ovo je bio podstrek masi drugih ustaša da započnu stravičan zločin nad svojim komšijama. Poslije Drugog svjetskog rata jama je zabetonirana i nad njom je postavljen mermerni stub, na kome piše da su tu ustaše ubile više od 1000 Srba, iz toga kraja. Rodbina stradalih je 1991. otvorila jamu i iz nje iznijela mošti stradalnika, koje su potom svečano položene u Spomen crkvu u Veličanima, Popovo polje. Kasnije je pored jame podignuta i kapelica- paraklis.

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Sjećamo se jame u Ržanom dolu | Jadovno 1941.

Mučenička smrt sveštenika Dušana Blagoja, paroha stolačkog …

76. godina od Vidovdanskog pokolja Srba u Donjoj Hercegovini …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: