Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Spomen-područje Donja Gradina zaslužuje posebnu pažnju institucija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Spomen-područje Donja Gradina jedinstvena javna ustanova u Srpskoj koja zaslužuje posebnu podršku Vlade i institucija u njenom nastojanju da doprinese širenju istine o stradanju u ovom stratištu.

Nedeljko Čubrilović Foto: RTRS
Nedeljko Čubrilović Foto: RTRS

“Ovo je stratište nezapamćeno kroz istoriju na ovim prostorima, gdje su stotine hiljada grobova, a prostor je prilično neuređen. Meni je zadovoljstvo da je Narodna skupština baš u ovom sazivu uspjela da usvoji Deklaraciju o genocidu počinjenom nad Srbima na ovom prostoru”, rekao je Čubrilović koji je danas posjetio Spomen-područje Donja Gradina u Kozarskoj Dubici.

On je podsjetio da je donesena i odluka o izgradnji Memorijalnog centra Donja Gradina i jačanju Spomen područja u svakom smislu – personalnom i finansijskom, kako bi na to mjesto mogli da dođu narodi zainteresovani za istinu.

“Nadam se da ćemo u najskorije vrijeme pristupiti realizaciji projekta izgradnje Memorijalnog centra Donja Gradina zato što je izabrano idejno rješenje tek u drugom pokušaju. Sad je na redu projekat i obezbjeđenje sredstava i nadam se da ćemo bez zastoja ići ka realizaciji ovog cilja”, rekao je Čubrilović novinarima.

On je naveo da Spomen-područje Donja Gradina i rukovodstvo ove javne ustanove zaslužuju posebnu pažnju i podršku Vlade i institucija Republike Srpske u nastojanju da doprinese širenju istine širom svijeta o stradanju u tom stratištu.

“Zato se nadam da će buduća Vlada, jer više nema vremena za realizaciju i konkretizaciju ovog posla, nastaviti ovaj projekat i da ćemo kada dođemo na sljedeće obilježavanje u Donjoj Gradini vidjeti kako se odvija ovaj projekat”, rekao je Čubrilović.

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je da je na današnjem sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Odbora za Donju Gradinu Narodne skupštine Republike Srpske Darko Banjac, razgovarano o predstojećim aktivnostima nakon što je Narodna skupština usvojila idejno-urbanističko rješenje Memorijalnog centra Donja Gradina.

“Priprema se tenderska dokumentacija za izbor glavnog projekta. Razgovarali smo i o potrebama ove ustanove, od kadrovskog povećanja, proširenja i usavršavanja do mogućnosti pribavljanja dokumentacije od srodnih ustanova u Republici Srpskoj i Srbiji”, navela je Tulekovićeva.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Čubrilović: Zahvalni Srbiji za izložbu o Jasenovcu u …

Čubrilović: Zabrinjava povampirenje ustaštva i fašizma …

Čubrilović: Egzodus sarajevskih Srba, najveća žrtva uzidana u …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: