fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Čubrilović: Zahvalni Srbiji za izložbu o Jasenovcu u sjedištu UN

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Republika Srpska ponosna i zahvalna Republici Srbiji koja je u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku otvorila izložbu „Jasenovac – pravo na nezaborav“, kako bi svijetska javnost konačno imala priliku da se, i na ovaj način, upozna sa stradanjem Srba, Jevreja i Roma u jednom od najbestijalnijih logora u Drugom svjetskom ratu.

Nedeljko Čubrilović Foto: RTRS
Nedeljko Čubrilović Foto: RTRS

„Za svaku pohvalu je čin Srbije, koja je ovom izložbom, upoznala svijet sa jednim od najmonstruoznijih logora, koji je u svoma sastavu imao i logor u kojem su ubijali čak i djecu samo zato što su rođena kao Srbi, Jevereji ili Romi. Kroz sistem logora Jasenovac prošlo je oko 20.000 djece mlađe od 14 godina sa Kozare od kojih je najveći broj tamo i ubijen. Poslije više od 70 godina ćutanja bilo je vrijeme da se svijet upozna sa zločinom koji ne smije nikada više da se ponovi“, naglasio je Čubrilović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je istakao da je Jasenovac jedini logor u Drugom svjetskom ratu koji nisu osnovali Nijemci, nego Nezavisna Država Hrvatska i izrazio ogorčenje reakcijom zvanične Hrvatske na izložbu u Ujedinjenim nacijama.

„Može li bilo ko da zamisli situaciju u kojoj bi današnja Njemačka, na primjer, tražila zatvaranje muzeja holokausta po svijetu? Kada se reakcija Hrvatske posmatra iz tog ugla onda ono svakog civilizovanog čovjeka mora da uplaši. Republika Hrvatska je, zarad „bratstva i jedinstva“, u komunističkoj Jugoslaviji amnestirana za monstruozne zločine u logoru Jasenovac, ali ipak je, u najmanju ruku, neshvatljivo da kao demokratska država i članica Evropske unije nije smogla snage da danas, 70 godina kasnije, prizna i osudi monstruozne zločine počinjene u tom ustaškom logoru“, naglasio je Čubrilović.

Čubrilović je podsjetio da je izložbu „Jasenovac – pravo na nezaborav“, koja je prvi put postavljena u Ujedinjenim nacijama, radila međunarodna ekspertska grupa istoričara iz sedam zemalja, što joj daje posebnu težinu i kvalitetan naučni prikaz čiji cilj je njegovanje kulture sjećanja na žrtve holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora za istrjebljenje u Drugom svjetskom ratu.

„Republika Srpska započela je projekat gradnje Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina koji mora biti okončan u što kraćem vremenskom roku. Tada će ova polja smrti jasenovačkih logora postati mjesto opomene, mjesto našeg stalnog sabranja i mjesto na kojem će svijet moći da se upozna sa bestijalnim zločinima ustaškog režima i stradanjem stotina hiljada nevinih ljudi“, rekao je Čubrilović.

On je istakao da je veoma važno da Republika Srpska i Srbija smognu snage i konačno zajednički raspišu konkurs sa snimanje igranog filma o Jasenovcu, kroz koji bi se svijet i na umjetnički način upoznao sa tim strašnim i sramnim mjestom ljudske istorije.

„To je dug koji imamo i prema našim stradalim precima, jer nema porodice u Krajini čiji barem jedan član nije život okončao u Jasenovcu, ali i prema našoj djeci koja moraju da znaju istinu o jednom od najvećih i najmonstruznijih logora u Evropi i da o tome svjedoče čovječanstvu“, rekao je Čubrilović.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Izložba o Jasenovcu u UN ponovo uzburkala odnose Srbije i Hrvatske (VIDEO)

„Novosti“ na izložbi o Jasenovcu u Njujorku: Svet video istinu koju Zagreb hoće da sakrije (FOTO/VIDEO)

Dačić: Nacisti ubijali industrijski, a ustaše svojim rukama i strasno (FOTO / VIDEO)

Dr Momčilo Diklić: ANTIFAŠIZAM U HRVATSKOJ | Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: