fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Split, veterani tuže kolumniste srpskog nedeljnika „Novosti“

Koordinacija braniteljskih, veteranskih i stradalničkih udruženja Splita i Splitsko-dalmatinske županije podnela je hrvatskom Državnom tužilaštvu (DORH) krivičnu prijavu protiv trojice novinara i kolumnista srpskog nedeljnika „Novosti“ Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića, tereteći ih za mržnju i netrpeljivost prema hrvatskom narodu i državnosti.

U ime Koordinacije udruženja iz Domovinskog rata predana tužba protiv novinara Novosti Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
U ime Koordinacije udruženja iz Domovinskog
rata predana tužba protiv novinara Novosti
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

„Ova trojica novinara su u razdoblju od marta 2016. do januara 2017. u nizu tekstova izrazili otvorenu netrpeljivost i mržnju prema hrvatskom narodu, ideji hrvatske državnosti, kao i prema simbolima Republike Hrvatske i nacionalnim praznicima“, rekao je Ivan Turudić, predsednik županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora, na konferenciji za novinare u Splitu, prenosi Hina.

Prema njegovom mišljenju, takvim ponašanjem trojice pomenutih novinara nedeljnika Novosti ostvarena su „sva bitna obeležja krivičnih dela javnog podsticanja na nasilje i mržnju, kao i povrede ugleda Republike Hrvatske“.

„Stoga smo bili prisiljeni da podnesemo krivičnu prijavu Županijskom državnom tužilaštvu i zatražili da se preduzmu sve zakonom predviđene radnje i da se protiv osumnjičenih pred nadležnim sudom pokrene odgovarajući krivični postupak“, istakao je Turudić.

On tvrdi da mu je žao što odgovorni u DORH-u, „koji promptno reaguju po službenoj dužnosti kad je u pitanju podizanje optužnica i progon hrvatskih veterana, a na ovakva (ne)dela uopšte ne reaguju“, već, po njemu, blagonaklono pred očima države posmatraju ove devijacije i na taj način i „pasivno učestvuju u blaćenju hrvatske države, hrvatskog naroda, odnosno simbola hrvatske državnosti za koje su hrvatski veterani i hrvatski narod podneli neizmernu žrtvu“.

(Tanjug)

Izvor: RTS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: