Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SPC prikuplja podatke o srpskim žrtvama u 20. veku

Na molbu Društva za podizanje srpskog memorijala, Sveti arhijerejski sinod pozvao vladike da preko svog sveštenstva prikupe podatke o Srbima stradalim u ratovima

Predložena je saradnja srpske crkve i Društva i u izučavanju istorije Jasenovca (Foto Rade Krstinić)
Predložena je saradnja srpske crkve i
Društva i u izučavanju istorije
Jasenovca (Foto Rade Krstinić)

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve trebalo bi u narednom periodu da prikupi podatke o Srbima stradalim u Drugom svetskom ratu i tokom ratova devedesetih godina prošlog veka.

Prikupljanje podataka iniciralo je Društvo za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u dvadesetom veku, koje se obratilo SPC s molbom da im pomognu u sastavljanju spiskova stradalih. Pismo upućeno SPC potpisali su predsednik Upravnog odbora Društva, akademik Vasilije Krestić i predsednik Skupštine Društva, Aleksandar Matanović. Kako je juče saopšteno iz ove organizacije, na njihovu molbu Sinod je odgovorio pozitivno i odlučio da im pruži podršku u sastavljanju spiskova stradalih.

Društvo je predložilo Sinodu srpske crkve da preko sveštenstva organizuju prikupljanje ovih podataka u njihovim parohijama. Kako nam je objašnjeno u ovoj organizaciji, ideja je i da se za ovaj posao koriste knjige crkava, tamo gde su one vraćene nakon privremenog preuzimanja od države posle Drugog svetskog rata, ali i da sveštenici na terenu prikupljaju podatke od svojih parohijana. Društvu za podizanje srpskog memorijala dostavljena je sinodska odluka, doneta 31.maja, u kojoj se eparhijski arhijereji umoljavaju da preko područnog sveštenstva prikupe podatke o postradalim Srbima sa parohija koje su im poverene. Ti podaci biće dostavljeni Sinodu, koji će ih onda staviti na raspolaganje Društvu, navodi se u odluci.

Do danas ne znamo koliko je žrtava ubeleženo u zvaničnim spiskovima, koje su sastavljale različite državne komisije, a koliko ih je ostalo van njih, zbog čega je potrebna i pomoć Crkve

Milivoje Ivanišević, član Društva za podizanje srpskog memorijala, kaže da se ni decenijama posle završetka oružanih sukoba ne zna broj stradalih Srba, da se podaci veoma razlikuju, zbog čega je neophodno uraditi što precizniji popis.

– Od kad je stvren sajt, svakodnevno nam se javljaju ljudi  i šalju podatke o svojim stradalima za koje pretpostavljaju da ih nema u zvaničnim evidencijama. Uglavnom se radi o periodu Drugog svetskog rata i on će nam, za sad, i biti u fokusu. Ni dan-danas ne znamo koliko je žrtava ubeleženo u zvaničnim spiskovima, koje su sastavljale različite državne komisije, a koliko ih je ostalo van njih, zbog čega smo se i obratili crkvi za pomoć u prikupljanju ovih podataka – kaže Ivanišević.

On dodaje da, osim popisa žrtvava, Društvo radi i na izradi bibliografije radova o srpskim stradanjima u dvadesetom veku i da je pri kraju izrada one objavljene na srpskom jeziku. U planu im je da sastave bibliografije radova i na stranim jezicima.

SPC je, takođe, predložila uspostavljanje saradnje Društva i Odbora za Jasenovac pri Svetom arhijerejskom Sinodu. Ivanišević dodaje da će se rado odazvati ovom pozivu i pomoći da se izuči obim srpskog stradanja u Jasenovcu, dodajući da to smatraju veoma važnim budući da se istorija na teritoriji NDH sve više iskrivljuje i postoje revizije.

Kako za naš list objašnjava vladika slavonski Jovan (Ćulibrk), dugogodišnji predsednik Odbora za Jasenovac, Srpska pravoslavna crkva već je bila angažovana na sličnom poslu. Naime, 1983/84. godine prikupljala je podatke o srpskim žrtvama tokom Drugog svetskog rata. Podaci tad prikupljeni tek treba da budu stručno obrađeni. Između ostalog, potrebno ih je uporediti i sa drugim izvorima.

– Odbor za Jasenovac izvršiće uvid u popis i sačiniti bazu podataka na osnovu njih – kaže vladika Jovan.

Autor: J. Čalija

Izvor: Politika

Vezane vijesti:

Krestić: Hrvati dosljedni antisrpskoj politici | Jadovno 1941.

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj …

Čemu iznenađenje kad je poništenje presude Stepincu najavljeno?

Ozbiljna istraga ili pokušaj nacionalnog mirenja?

„Stepinac je glavni kamen spoticanja SPC i katolika“

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. Svaki kulturan narod nosi u svoju budućnost svoju istoriju a naša je prebogata sadržajima u dobrom i lošem a to loše treba zauvek pamrtiti jer ISTINA nas štiti u budućnosti i to JEDINO ONA jer ISTINA je Gospopdnja sila pa moramo svoja buduća pokolenja zaštititi od zla koje se dešavalo i nama i našim precima jer polazi IZ ISTOG centra moći ! I prvi i drugi rat kao i rapad Jugoslavije delo je ISTE satanske organizacije od koje se moramo zaštititi jedinim Gospodnjim oružjem SILOM ISTINE koja nam je s obzirom na obim stradanja data u najvećoj snazi da je koristimo i negujući našu istoriju i prezentujući je celom svetu u ISTINI ne samo da bi sebe zaštitili već upozorili čitav svet na satansku organizaciju koja nije samo naš neprijatelj ! tito je učesnik i prvog i drugog rata a i osmislio je raspad jugoslavije na štetu Srba još u Jajcu gde je izmislio zasedanje naroda koi su odlučili da se posle rata stvore republike kakve su bile od isečenog etničkog prostora Srba i potom u režiranim ratovima očistiti i te republike od Srba !Organozpovati “demokratsku”skupštinu naroda u sred najgoreg rata je PREVARA to se u tom obimu NIJE dogodilo zasedala je titova vrhuška i proglasila to demokratskom odlukom naroda te su to posle rata iskoristili za nasilje nad onima koi to nisu smatrali skupštinom pa je BAZA JUGOSLAVIJE JAJAČKA PREVARA davno isplanirana na uništenje Srba za šta postoje obimni dokazi pa je NUŽNO NA<POKON OBRADITI PODATKE IZ PRVOG IZ DRUGOG I NAJNOVIJEG RATA JER SU IZ ISTOG CENTRA MOĆI IZVEDENI !Posetiti svetske arhive i za prvi i za drugi rat obraditi podatke i prezentovati činjenice u napadui na sataniste na primer nekoliko međunarodnih komisija odmah posle rata obrađivalo je Jasenovac sa zaključkom o žrtvama od 1 000 000 do 1500 000 a jedan Nemački istraživač je 2004 izneo stav o čak 1 800 000 žrtava i naravno sondiranjem Jasenovačkih jama sa međunarodnim posmatračima lako se može dobiti verodostojan broj žrtava jer su ostaci tih mučenika u zemlji svetog jasenovca a i arhive i Nemaca i Italijana mogu dopuniti sadržaj tog užasa u ISTINI!!! Na večnuju pamjat moramo napraviti verodostojan memorijal broju žrtava sa punim podatcima ko su i žrtve i dželati da bi nasa deca imala ZAŠTITU OD SATANISTA ISTINOM KAO GOSPODNJIM ORUŽJEM DA IH ZAUVEK ČUVA !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: