fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Solun: Priznanje „Majka Srbija“ čuvaru Zejtinlika Đorđu Mihailoviću

Ministar spoljnih poslova je rekao da je Mihailović izuzetno važan za Srbiju kao čuvar srpskog sjećanja.
Đorđe Mihailović; Foto: Fejsbuk stranica Arno Gujon

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon uručili su juče u Solunu priznanje „Majka Srbija“ čuvaru vojničkog groblja na Zejtinliku Đorđu Mihailoviću.

Selaković je rekao da je Mihailović izuzetno važan za Srbiju kao čuvar srpskog sjećanja i mjesta koje svjedoči šta se srpskom narodu dešavalo i kroz šta je prošao da bi danas bio slobodan, živio u Srbiji i čuvao svoju suverenost.

On je naveo da je priznanje Mihailoviću uručeno na dan kada je potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu, što je izuzetno važan datum.

Selaković je naveo da je za Srbiju, koja je u Prvom svjetskom ratu izgubila 1.247.000 stanovnika i u kojoj nema mjesta ni porodice u kojoj neko nije stradao, sutrašnji dan više dan pobjede nego što je Dan primirja.

– Mi smo pobjednici činjenicom da kao država postojimo i dalje. Mi smo bili osuđeni da ne postojimo – istakao je Selaković za TV Pink.

Selaković je sa direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Gujonom na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije uručio nacionalna priznanja i drugim laureatima.

Dodjela nacionalnih priznanja za doprinos jačanju veza matice i Srba u regionu i dijaspori i očuvanje posebnosti, jezika, kulture i tradicije srpskog naroda u rasijanju i okruženju ove godine se dodjeljuje prvi put nakon 10 godina.

Priznanja se dodjeljuju u nekoliko kategorija, a za životno djelo i nesebičnu posvećenost jačanju srpskog naroda u rasijanju dodeljuje se priznanje „Majka Srbija“.

Nagrada „Slobodan Jovanović“ dodjeljuje se za doprinos u oblasti politike kojim se jača ugled i položaj Srbije i srpskog naroda u regionu i svijetu, dok se nagrada „Nikola Tesla“ dodjeljuje za zasluge postignute u oblasti nauke kojima se promovišu pronalazačka dostignuća srpskih naučnika.

Za doprinos u oblasti prosvjete i očuvanja kulturnog, etničkog, istorijskog i vjerskog identiteta Srba u dijaspori i regionu dodjeljuje se nagrada „Dositej Obradović“, a priznanje „Vuk Karadžić“ za rezultate u oblasti njegovanja srpskog jezika i ćirilice među Srbima u regionu i dijaspori.

Deo naslova i oprema: Stanje stvari

(RTRS/Iskra, 10. 11. 2021)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: