Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

„Соколови“ – Последњи стуб одбране Србије!

Датум објаве: недеља, 3 јануара, 2016
Величина слова: A- A+

Знак сокола на рамену не заслужује се лако. За њега је потребно много проливеног зноја и, оно најважније, јуначко срце.

Противтерористички батаљон „Соколови“

Противтерористички батаљон „Соколови“ представља сам врх српске војске, а препознатљива црна униформа је ствар престижа, али и велике одговорности. Јер, када је најтеже, потез је на њима. Ипак, да би неко постао „соко“, потребно је да испуни бројне и за већину људи непремостиве услове.

– Попуна ове специјалне јединице врши се на неколико начина: из постојећих редова војске, али и такозваним пријемом из грађанства. Свако ко је одслужио војни рок може да се пријави на конкурс који се објављује у часопису „Одбрана“ и покуша да постане „соко“ – каже потпуковник Дејан Николић.

Након што се прегледају све пријаве, одабрани морају да пређу неколико крупних корака само да би постали кандидати за место у елитном противтерористичком батаљону.

– Следе разговори са психологом и војним командантима, безбедносна и физичка провера, као и комплетан лекарски преглед. Након те селекције, они који преостану шаљу се на основни курс од девет недеља – додаје потпуковник Николић.

Основну обуку не завршавају сви. Штавише, већина одустане. Један од чланова специјалне јединице, водник чији се идентитет неће открити, прича о „паклених девет недеља“.

– Када сам дошао, нисам имао појма шта ме чека, али убрзо сам сазнао. Девет недеља пакла, а сваки следећи круг је све тежи – каже водник који ће ускоро бити унапређен.

Како дани пролазе, обука постаје све суровија.

– Психички напор је можда и тежи од физичког. Кључ су дисциплина и заједништво. Не постоји појединац, већ само тим. Појединац не може ништа, а тим може све. Ми смо као карике. Не дозвољава се да иједна пукне – јасан је будући официр.

Ко није довољно добар, врло лако може да одустане у сваком моменту. Добије обичан бели папир, напише добровољну изјаву и у следећем моменту је већ на капији.

Ко преживи девет недеља, а таквих је врло мало, враћа се свом старом животу. И чека позив да постане „соко“, уколико се отвори формацијско место. Када позив стигне, следи обука од шест месеци. Али то није она основна обука, већ много сложенија и тежа, са елементима противтерористичке тактике. Врхунац обуке су тактичке вежбе са бојним гађањем у урбаној или руралној средини. Ове особине су, према речима „соколова“, веома важне приликом реализације високоризичних задатака јер у моменту појављивања претње треба лоцирати циљ, поштовати све радње и процедуре и елиминисати тренутну претњу уз поштовање свих мера безбедности. Ко све то прође, може добити част да га назову „соколом“.

Оно у чему су „соколови“ такође посебни, јесу чувене „вежбе поверења“.

– Вежба поверења представља највиши облик увежбавања. Уместо мете таоца користимо живу мету. Неретко је то командант батаљона. На 10 цениметара од тела постављене су мете које представљају отмичаре, а које морају бити елиминисане. У гађању се користи права муниција, те особа која је у улози таоца на вежби практично ставља свој живот у руке „соколова“ – каже потпуковник Николић.

У ПТ батаљону има места и за женске чланове, за које су критеријуми пријављивања потпуно исти као и за мушкарце. Тренутно батаљон својим присуством оплемењују две жене, лекарка и стручњак за телекомуникације.

Што се тиче оружја које припадници противтерористичког батаљона користе, оно се разликује од оног које се већином користи у војсци.

– Опрема спада у сам врх. Такво оружје користе најелитније специјалне јединице на свету, те по томе не заостајемо. Највише се користе аутомат и пиштољ, као примарно оружје у решавању талачких ситуација и противтерористичких акција – каже потпуковник Николић.

 

Извор: Intermagazin

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top