Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Snimaju film, a o zločinima ćute

Datum objave: sreda, 8 marta, 2017
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Početkom ove nedelje u Mrkonjić Gradu je, uz državne počasti sahranjena Mileva Župić (81), čija su trojica sinova Željko, Živko i Stevan Župić poginuli 10. oktobra 1995. godine prilikom okupacije Mrkonjić Grada od strane jedinica Hrvatske vojske kojima je komandovao Ante Gotovina.

Umesto u sudnici, na filmu: Ante Gotovina
Umesto u sudnici, na filmu: Ante Gotovina
Foto: Reuters

Ova majka nije uspela da dočeka pravdu i doživi da odgovorni za ubistvo njene dece, koja su stradala u grupi od 181 vojnika i civila iz Mrkonjić Grada, budu izvedeni pred sud, mada se u Tužilaštvu BiH već 11 godina nalazi kompletna dokumentacija sa dokazima o ovom slučaju.

Istovremeno, dok se u ovom slučaju toliko čeka, Ministarstvo oružanih snaga BiH je nedavno, u ekspresnom roku, izdalo dozvolu za korišćenje vojne tehnike za potrebe snimanja filma upravo o ovom hrvatskom generalu.

Majka hrabrost

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je na sahrani Mileve Župić da je preminula “žena heroj koja se svih ovih godina držala dostojanstveno”.

– Bila je svesna žrtve, tragedije koja se dogodila, ali je bila svesna i dela, to jest onoga zašto su njeni sinovi poginuli, za srpski narod i Republiku Srpsku. Živela je skromno, nije imala nikakvih zahteva, pa i to pokazuje njenu veličinu – istakao je Savanović.

Predsednik Predsedništva Boračke organizacije RS, Duško Miletić kaže za “Vesti” da je to još jedan dokaz “pljuvanja u lice srpskim žrtvama” i pokazatelj na koji način danas funkcioniše BiH, ali i na koji način Međunarodna zajednica u BiH tumači događaje iz prethodnog rata.

– Do sada ne postoji nijedan događaj, nijedan zločin u kojem su žrtve bile Srbi, a da su odgovorni procesuirani. Umesto toga, zločinci se i dalje slave kao nacionalni heroji i junaci, a to je, evo sada slučaj i sa snimanjem filma o Ante Gotovini čije su jedinice počinile jezive zločine u Mrkonjić Gradu – ističe Miletić.

Oktobra 1995. godine Mrkonjić Grad su, u akcijama Maestral i Južni potez zauzele 3. i 7. gardijska brigada Hrvatske vojske pod komandom Ante Gotovine.

Za 117 dana hrvatske agresije na području Mrkonjić Grada porušeno je i zapaljeno oko 3.000 stambenih objekata, ratna šteta je procenjena na oko 335 miliona evra, a u samo jednoj masovnoj grobnici otkriveno je 181 telo Srba, od čega su 81 bili civili.

Crni oktobar 1995.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa tzv. Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština u septembru i oktobru 1995. godine proterano je više od 120.000 ljudi, a ubijeno oko 2.000 civila i vojnika.
U ovoj akciji napadnuti su Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.
Do sada je ekshumirano 1.214 tela, a i dalje se traga za 420 tela ubijenih srpskih civila i vojnika. Prema zvaničnim podacima RS, tada je poginulo 1.644 ljudi, a još 420 civila i vojnika vodi se kao nestalo.

Duško Miletić ističe da to nije i krajnja brojka ubijenih, jer nisu ubrojani stradali civili u okolnim selima.

– Reč je o manjim grobnicama i do sada je ekshumirano oko 200 tela, tako da je u ovim akcijama ukupno ubijeno oko 400 ljudi.

Izvor “Vesti” u MUP RS, koji je učestvovao u prikupljanju dokaza za slučaj Mrkonjić Grad, ukazuje na još jednu apsurdnu situaciju.

– Gotovina se u Haškom tribunalu branio od optužbi za “Oluju” činjenicom da je u relevantno vreme boravio u Bosni. Međutim i pored činjenice da su u više od 13 mesta, prilikom nastupa njegovih jedinica počinjeni brojni zločini, ubijeno više od 2.000 i proterano oko 120.000 Srba, on za to nije odgovarao zato što je optužnicom obuhvaćen samo deo koji je u vezi sa događajima u Hrvatskoj.

Potpis u tajnosti

Za jedne zločinac, za druge heroj, u Bosni ne prestaje prepucavanje kako je uopšte odobrena upotreba vojne tehnike, koja uključuje i tenkove za potrebe snimanja filma o Anti Gotovini.

Odluku je potpisala Marina Pendeš, ministarka odbrane BiH bez znanja svog zamenika Borisa Jerinića, koji je bio protiv odobrenja ovog zahteva. I dok Mladen Ivanić, predsednik Predsedništva BiH ne krije da “nije oduševljen” činjenicom da će se o Gotovini snimati film, dotle član Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost Mario Karamatić iz Hrvatske seljačke stranke ne prećutkuje da je za njega “Gotovina heroj”.
“Ukoliko i gospodin Mladić bude oslobođen, nemam ništa protiv da se i o njemu snimi film”, kaže Karamatić.

Izvor: Vesti Online

Oznake: Film o Gotovini, Mrkonjić Grad, Mileva Župić

Vezane vijesti:

Za (glumiti) četnike nespremni

Muke sa serijom o Gotovini: Statisti ne žele da glume „četnike”
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top