fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Snimaju film, a o zločinima ćute

Početkom ove nedelje u Mrkonjić Gradu je, uz državne počasti sahranjena Mileva Župić (81), čija su trojica sinova Željko, Živko i Stevan Župić poginuli 10. oktobra 1995. godine prilikom okupacije Mrkonjić Grada od strane jedinica Hrvatske vojske kojima je komandovao Ante Gotovina.

Umesto u sudnici, na filmu: Ante Gotovina
Umesto u sudnici, na filmu: Ante Gotovina
Foto: Reuters

Ova majka nije uspela da dočeka pravdu i doživi da odgovorni za ubistvo njene dece, koja su stradala u grupi od 181 vojnika i civila iz Mrkonjić Grada, budu izvedeni pred sud, mada se u Tužilaštvu BiH već 11 godina nalazi kompletna dokumentacija sa dokazima o ovom slučaju.

Istovremeno, dok se u ovom slučaju toliko čeka, Ministarstvo oružanih snaga BiH je nedavno, u ekspresnom roku, izdalo dozvolu za korišćenje vojne tehnike za potrebe snimanja filma upravo o ovom hrvatskom generalu.

Majka hrabrost

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je na sahrani Mileve Župić da je preminula „žena heroj koja se svih ovih godina držala dostojanstveno“.

– Bila je svesna žrtve, tragedije koja se dogodila, ali je bila svesna i dela, to jest onoga zašto su njeni sinovi poginuli, za srpski narod i Republiku Srpsku. Živela je skromno, nije imala nikakvih zahteva, pa i to pokazuje njenu veličinu – istakao je Savanović.

Predsednik Predsedništva Boračke organizacije RS, Duško Miletić kaže za „Vesti“ da je to još jedan dokaz „pljuvanja u lice srpskim žrtvama“ i pokazatelj na koji način danas funkcioniše BiH, ali i na koji način Međunarodna zajednica u BiH tumači događaje iz prethodnog rata.

– Do sada ne postoji nijedan događaj, nijedan zločin u kojem su žrtve bile Srbi, a da su odgovorni procesuirani. Umesto toga, zločinci se i dalje slave kao nacionalni heroji i junaci, a to je, evo sada slučaj i sa snimanjem filma o Ante Gotovini čije su jedinice počinile jezive zločine u Mrkonjić Gradu – ističe Miletić.

Oktobra 1995. godine Mrkonjić Grad su, u akcijama Maestral i Južni potez zauzele 3. i 7. gardijska brigada Hrvatske vojske pod komandom Ante Gotovine.

Za 117 dana hrvatske agresije na području Mrkonjić Grada porušeno je i zapaljeno oko 3.000 stambenih objekata, ratna šteta je procenjena na oko 335 miliona evra, a u samo jednoj masovnoj grobnici otkriveno je 181 telo Srba, od čega su 81 bili civili.

Crni oktobar 1995.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa tzv. Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština u septembru i oktobru 1995. godine proterano je više od 120.000 ljudi, a ubijeno oko 2.000 civila i vojnika.
U ovoj akciji napadnuti su Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.
Do sada je ekshumirano 1.214 tela, a i dalje se traga za 420 tela ubijenih srpskih civila i vojnika. Prema zvaničnim podacima RS, tada je poginulo 1.644 ljudi, a još 420 civila i vojnika vodi se kao nestalo.

Duško Miletić ističe da to nije i krajnja brojka ubijenih, jer nisu ubrojani stradali civili u okolnim selima.

– Reč je o manjim grobnicama i do sada je ekshumirano oko 200 tela, tako da je u ovim akcijama ukupno ubijeno oko 400 ljudi.

Izvor „Vesti“ u MUP RS, koji je učestvovao u prikupljanju dokaza za slučaj Mrkonjić Grad, ukazuje na još jednu apsurdnu situaciju.

– Gotovina se u Haškom tribunalu branio od optužbi za „Oluju“ činjenicom da je u relevantno vreme boravio u Bosni. Međutim i pored činjenice da su u više od 13 mesta, prilikom nastupa njegovih jedinica počinjeni brojni zločini, ubijeno više od 2.000 i proterano oko 120.000 Srba, on za to nije odgovarao zato što je optužnicom obuhvaćen samo deo koji je u vezi sa događajima u Hrvatskoj.

Potpis u tajnosti

Za jedne zločinac, za druge heroj, u Bosni ne prestaje prepucavanje kako je uopšte odobrena upotreba vojne tehnike, koja uključuje i tenkove za potrebe snimanja filma o Anti Gotovini.

Odluku je potpisala Marina Pendeš, ministarka odbrane BiH bez znanja svog zamenika Borisa Jerinića, koji je bio protiv odobrenja ovog zahteva. I dok Mladen Ivanić, predsednik Predsedništva BiH ne krije da „nije oduševljen“ činjenicom da će se o Gotovini snimati film, dotle član Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost Mario Karamatić iz Hrvatske seljačke stranke ne prećutkuje da je za njega „Gotovina heroj“.
„Ukoliko i gospodin Mladić bude oslobođen, nemam ništa protiv da se i o njemu snimi film“, kaže Karamatić.

Izvor: Vesti Online

Oznake: Film o Gotovini, Mrkonjić Grad, Mileva Župić

Vezane vijesti:

Za (glumiti) četnike nespremni

Muke sa serijom o Gotovini: Statisti ne žele da glume „četnike”

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: