fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Smitsonijan o „Za dom spremni“, Kolindi i Mesićevom snimku

Zagreb — Dok neofašizam raste u Hrvatskoj, zemlja se nalazi na raskršću između negiranja i stvarnosti, piše magazin “Smitsonijan”.

© Wikipedia/ PetarM
© Wikipedia/ PetarM

Izdavač magazina je najveći muzejski i istraživački centar na svetu.

Danom sećanja na žrtve holokausta obeležava se strašna sudbina miliona ljudi ubijenih tokom genocida koji je sproveden u Evropi između 1939. i 1945.

Ovo je druga godina da su Jevreji bojkotovali Dan sećanja u Hrvatskoj. AP piše da je ovogodišnji bojkot bio podstaknut postavljanjem memorijalne ploče u Jasenovcu koja uključuje frazu „Za dom spremni.“

To je prilika da se seti onih koji su ubijeni kako bi se suprotstavili takvom zločinu u budućnosti. No, u jednoj zemlji, Jevreji ove godine nisu bili prisutni na svečanosti u njihovu čast.

Kako je izvestio AP, hrvatska jevrejska zajednica bojkotovala je Dan sećanja na Holokaust u znak protesta zbog neuspeha hrvatske vlade u borbi protiv današnjeg nacizma, piše “Smitsonijan”.

To je slogan koji su koristile ustaše, fašistička organizacija koja je srađivala s nacistima i koja je vodila Nezavisnu državu Hrvatsku, marionetsku državu nacističke Nemačke 1941. godine.

Za hrvatske Jevreje, „Za dom spremni“ nije samo skup tri reči, to je slogan mržnje koji se čuje sve više kako se neofašizam širi u Hrvatskoj. Ni Jasenovac nije obično mesto u Hrvatskoj, to je mesto bivšeg logora smrti u kojima je do 99.000 Jevreja, Srba, Roma i drugih ne-katoličkih manjina ubijeno od strane ustaša u Drugom svetskom ratu.

Ne samo da je ploča s ustaškim pozdravom podstakla kontroverze oko Jasenovca, nego je i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, uhvaćen kako na video snimku dovodi u pitanje broj žrtava u logoru. On se nakon objave snimka izvinio, ali mnogi Hrvati ne veruju da su Hrvati sarađivali s nacistima i ubili hiljade Jevreja. Oni insistiraju na tome da su to učinili komunisti.

Hrvatski predsednici imaju burnu istoriju negiranja holokausta. Mesić se doduše izvinio svojevremeno Jevrejima zbog uloge Hrvatske u holokaustu, dok Franjo Tuđman, koji je bio prvi hrvatski predsednik nakon što je zemlja stekla nezavisnost od Jugoslavije, nije to učinio.

Godinu dana pre stupanja na dužnost, Tuđman je objavio knjigu „Bespuća povijesne zbiljnosti“ u kojoj se negira da se holokaust ikada dogodio. On se na kraju izvinio zbog svoje knjige, ali hrvatska tradicija negiranja holokausta i dalje traje.

Tako je Kolinda Grabar-Kitarović, četvrta predsednica Hrvatske koja je izdala saopštenje u kojem proglašava ustaški režim zločinačkim, uhvaćena na fotografiji u novembru kako pozira sa zastavom tog istog režima. Drugi u Hrvatskoj, poput sudija i školskih vlasti, radili su na suzbijanju istorije holokausta u Hrvatskoj. Za sve snažniju hrvatsku desnicu, revizionizam je prilika za pronalaženje jakih heroja i trijumfalne prošlosti naroda koji je često bio pod udarom rata, geopolitike i društvenih nemira, ali i prikrivanje istorijskih istina, piše u tekstu.

Ali ništa ne može poništiti ono što hrvatski Jevreji pretrpeli tokom holokausta. Smatra se da je ubijeno više od 30.000 Jevreja, zajedno sa gotovo celom romskom populacijom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iako su nacisti ubili mnoge, većina je zaklana od strane hrvatskih ustaša. Tek je 5.000 Jevreja preživelo Drugi svetski rat, a danas se procenjuje da ih je 2.000 ostalo u Hrvatskoj.

Ostaje za videti hoće li hrvatski Jevreji bojkotovati sledeće godine obeležavanje holokausta, odnosno hoće li ih nastavak uspona hrvatske desnice ponovo na to naterati. Bilo kako bilo, hrvatska istorija će ostati bojno polje za one čije su porodice desetkovane u holokaustu, i one koji nalaze politički korisnim da to ignorišu, zaključuje se u tekstu.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Rojters: Jevreji bojkotuju zbog oživljavanja ustaštva u HR

Nacional: Sećanje na ustaše na dečjem vrtiću je provokacija

VIDEO – Novi snimak Mesićevih izjava o Jasenovcu: Radio je i poslije rata

Kuća Maksovih klesara

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: