fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Služen pomen stradalima u Zanasovićima

U subotu 5. oktobra, na Zadušnice, dan kada se sećamo naših upokojenih, parastos za sve umrle sulužen je i u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bugojnu. Nakon službe, okupljeni vernici, predvođeni svojim sveštenikom o. Slavišom Đurićem, uputili su se u Zanasoviće, da se i tamo pomole za duše nevino stradalih, da ih se sete.

U selu Zanasovićima nalazi se najveće srpsko stratište iz Drugog svetskog rata u opštini Bugojno. Na mestu gde danas stoji skroman spomenik, Bugojanske ustaše, predvođene Brankom Kuštrom, ubile su oko 1700 pravoslavnih Srba, pre svega iz Bugojna i Skopaljske doline, ali i Kupresa, Livna, Duvna i Glamoča. Među stradalima su bila i tri ugledna Livnjaka – dr Dušan Mitrović, lekar, sudija Krsto Zubić i advokat Ranko Margetić – koji su bili među prvim srpskim žrtvama u Livnu.

Pod sivim nebom i kišom koja je padala, otac Slaviša služio je pomen Skopaljskim mučenicima pred malobrojnim vernicima ove parohije. Okupivši se ovom prilikom, pokazali su da nije teško sećati se naših nevino stradalih mučenika.

Samom parastosu prethodilo je krčenje terena oko spomenika, koje je organizovala SPCO Bugojno. Samo stratište u Zanasovićima decenijama je zarastalo u drveće i šiblje, tako da se sam spomenik na ovom mestu i nije mogao videti dok se ne dođe do njega. Oko spomenika nalazile su se lešine mrtvih ovaca, koje su čobani tu ostavljali.

Zahvaljujući vrednim ljudima predvođenim svojim sveštenikom, prostor oko spomenika je konačno prokrčen i očišćen od rastinja i svega drugog što ne bi trebalo da se nalazi na ovakvom mestu.

Nadajmo se da će ovo biti samo početak obnove ovog spomenika i sećanja na one koji su ovde postradali.

POGLEDAJTE JOŠ: Sam sa 1700 Srba>>>>

Izvor: Ognjena Marija Livanjska

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: