Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Služen parastos kod Šaranove jame

Datum objave: ponedeljak, 2 jula, 2018
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Kod Šaranove jame na Velebitu juče je služen pomen za više od 40.000 Srba i Jevreja koji su ubijeni u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag za vrijeme Nezavnisne Države Hrvatske /NDH/, te osveštan Časni krst.

Kod Šaranove jame na Velebitu danas je služen pomen za više od 40.000 Srba i Jevreja koji su ubijeni u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag za vrijeme Nezavnisne Države Hrvatske /NDH/, te osveštan Časni krst.
Parastos kod Šaranove jame Foto: SRNA

Vijence kod Spomen-obilježja nad Šaranovom jamom položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, članovi Udruženja “Jadovno 1941” iz Banjaluke i Beograda, te predstavnici Srpskog udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić”.

Parastos su služili sveštenici Eparhije gornjokarlovačke.

Delegacija građana i Udruženja “Jadovno 1941” posjetiće i mjesto nekadašnjeg sabirnog logora Jadovno u Čačića Dolcu, gdje će biti postavljen Časni krst i služen pomen.

U blizini nekadašnjeg sabirnog logora nalazi se devastirani spomenik podignut na betonskoj ploči, pokrivenoj jami u kojoj i danas leže mošti žrtava.

Učesnici molitvenog okupljanja obići će zatim Časni krst u Čačića Dolcu koji je podignut 2012. godine, te Crkvu Svetog Petra i Pavla u krugu Memorijalnog centra “Nikola Tesla” u Smiljanu kod Gospića.

Uz samu crkvu nalazi se neoznačena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima više od 550 Srba iz Smiljana i okoline pobijenih tokom Drugog svjetskog rata.

Učesnici molitvenog okupljanja posjetiće selo Medak i Manastir Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, gdje će biti priređen ručak, nakon čega je predviđen povratak kući.

Dan sjećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Udruženje “Jadovno 1941” iz Banjaluke je organizator molitvenog okupljanja sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno–Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana pobijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Galerija fotografija sa obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941 – 2016.

Boris Begović: Uzdizanje krsta nad Katinom jamom

KRST NAD JAMOM: Pamtiš li Srbine crvenu rijeku što nam iz grudi teče?!


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Služen parastos kod Šaranove jame“

Vladimir Bursać kaže:

Da bi se uopšte razumelo šta se na ovim prostorima dešavalo tokom drugog svetskog rata, naša istoriografija mora potpuno da objasni i razjasni šta se događalo tokom maja, juna, jula i avgusta 1941.godine na Velebitskim jamama, Boričevačkoj jami, Garavicama kod Bihaća, Šušnjaru kod Sanskog Mosta, Mehinom stanju u Cazinskoj krajini, Crnom jezeru kod Krupe na Uni i brojnim drugim strahotnim mestima po zapadnim krajevima srpskoga naroda. Ni jedna činjenica vezana za ustanak, ustanike, oružane jedinice, slobodnu teritoriju, kasniju podelu ustanika na ”partizane” i ”četnike”, 3 italijanske okupacione zone, se ne može pravilno shvatiti i procenjivati, bez potpunog razjašnjavanja istine o Jadovnu i ostalim sličnim mestima. Čak se ni istina o logoru u Jasenovcu ne može shvatiti i razumeti, bez upoznavanja sa ovim delom istorije našega naroda, koji je tako duboko i tako pažljivo čuvan od nas, sve u ime bratstva i jedinstva, da mi danas o tome tako malo znamo i da nismo u stanju ni da zamislimo sve užasne stvari koje su se tamo događale. Pažljivo i u tajnosti isplanirane, organizovane i sprovedene uz podršku tada novostvorene države pod nazivom Nezavisna Država Hrvatska, aktivnosti na biološkom istrebljenju jednoga naroda, počele su već krajem aprila 1941. na Bilogori i u okolini Grubišnog polja, nastavljene za Đurđevdan u Blagaju kod Veljuna na Kordunu, da bi tokom juna i jula 1941.g dobile neverovatne razmere u Lici i u široj okolini Bihaća (Velika župa Krbava i Psat). Te su aktivnosti dovele do nekontrolisanog i burnog oružanog odgovora srpskoga naroda, u nekim slučajevima i slepog i osvetničkog, koji je u zvaničnoj istoriografiji opisan kao ”ustanak naših naroda i narodnosti na poziv Saveza Komunista Jugoslavije”. Niti je ustanak počeo na poziv SKJ, niti su komunisti bili prvi ustanici, niti su na ustanak ustali naši narodi i narodnosti. Ustanak su podigli pripadnici jednoga naroda, da bi sprečili svoj biološki nestanak kroz nezamisliv teror, ponavljam pažljivo i u tajnosti isplaniran, precizno organizovan i široko sprovođen na velikom području istovremeno. Dok se ne saznaju i objasne sve činjenice vezane za ovu i slične jame i stratišta, naši preci, muškarci, žene, starci, starice i deca, nas pozivaju da im pamtimo imena, zapisujemo ih i ne zaboravljamo nikada, jer samo tako im vraćamo i čuvamo ličnost i ljudskost koja im je nasilno oduzeta prekidanjem njihovih života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top