fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Služen parastos kod Šaranove jame

Kod Šaranove jame na Velebitu juče je služen pomen za više od 40.000 Srba i Jevreja koji su ubijeni u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag za vrijeme Nezavnisne Države Hrvatske /NDH/, te osveštan Časni krst.

Kod Šaranove jame na Velebitu danas je služen pomen za više od 40.000 Srba i Jevreja koji su ubijeni u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag za vrijeme Nezavnisne Države Hrvatske /NDH/, te osveštan Časni krst.
Parastos kod Šaranove jame Foto: SRNA

Vijence kod Spomen-obilježja nad Šaranovom jamom položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, članovi Udruženja „Jadovno 1941“ iz Banjaluke i Beograda, te predstavnici Srpskog udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“.

Parastos su služili sveštenici Eparhije gornjokarlovačke.

Delegacija građana i Udruženja „Jadovno 1941“ posjetiće i mjesto nekadašnjeg sabirnog logora Jadovno u Čačića Dolcu, gdje će biti postavljen Časni krst i služen pomen.

U blizini nekadašnjeg sabirnog logora nalazi se devastirani spomenik podignut na betonskoj ploči, pokrivenoj jami u kojoj i danas leže mošti žrtava.

Učesnici molitvenog okupljanja obići će zatim Časni krst u Čačića Dolcu koji je podignut 2012. godine, te Crkvu Svetog Petra i Pavla u krugu Memorijalnog centra „Nikola Tesla“ u Smiljanu kod Gospića.

Uz samu crkvu nalazi se neoznačena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima više od 550 Srba iz Smiljana i okoline pobijenih tokom Drugog svjetskog rata.

Učesnici molitvenog okupljanja posjetiće selo Medak i Manastir Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, gdje će biti priređen ručak, nakon čega je predviđen povratak kući.

Dan sjećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Udruženje „Jadovno 1941“ iz Banjaluke je organizator molitvenog okupljanja sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno–Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana pobijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Galerija fotografija sa obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941 – 2016.

Boris Begović: Uzdizanje krsta nad Katinom jamom

KRST NAD JAMOM: Pamtiš li Srbine crvenu rijeku što nam iz grudi teče?!

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Da bi se uopšte razumelo šta se na ovim prostorima dešavalo tokom drugog svetskog rata, naša istoriografija mora potpuno da objasni i razjasni šta se događalo tokom maja, juna, jula i avgusta 1941.godine na Velebitskim jamama, Boričevačkoj jami, Garavicama kod Bihaća, Šušnjaru kod Sanskog Mosta, Mehinom stanju u Cazinskoj krajini, Crnom jezeru kod Krupe na Uni i brojnim drugim strahotnim mestima po zapadnim krajevima srpskoga naroda. Ni jedna činjenica vezana za ustanak, ustanike, oružane jedinice, slobodnu teritoriju, kasniju podelu ustanika na “partizane“ i “četnike“, 3 italijanske okupacione zone, se ne može pravilno shvatiti i procenjivati, bez potpunog razjašnjavanja istine o Jadovnu i ostalim sličnim mestima. Čak se ni istina o logoru u Jasenovcu ne može shvatiti i razumeti, bez upoznavanja sa ovim delom istorije našega naroda, koji je tako duboko i tako pažljivo čuvan od nas, sve u ime bratstva i jedinstva, da mi danas o tome tako malo znamo i da nismo u stanju ni da zamislimo sve užasne stvari koje su se tamo događale. Pažljivo i u tajnosti isplanirane, organizovane i sprovedene uz podršku tada novostvorene države pod nazivom Nezavisna Država Hrvatska, aktivnosti na biološkom istrebljenju jednoga naroda, počele su već krajem aprila 1941. na Bilogori i u okolini Grubišnog polja, nastavljene za Đurđevdan u Blagaju kod Veljuna na Kordunu, da bi tokom juna i jula 1941.g dobile neverovatne razmere u Lici i u široj okolini Bihaća (Velika župa Krbava i Psat). Te su aktivnosti dovele do nekontrolisanog i burnog oružanog odgovora srpskoga naroda, u nekim slučajevima i slepog i osvetničkog, koji je u zvaničnoj istoriografiji opisan kao “ustanak naših naroda i narodnosti na poziv Saveza Komunista Jugoslavije“. Niti je ustanak počeo na poziv SKJ, niti su komunisti bili prvi ustanici, niti su na ustanak ustali naši narodi i narodnosti. Ustanak su podigli pripadnici jednoga naroda, da bi sprečili svoj biološki nestanak kroz nezamisliv teror, ponavljam pažljivo i u tajnosti isplaniran, precizno organizovan i široko sprovođen na velikom području istovremeno. Dok se ne saznaju i objasne sve činjenice vezane za ovu i slične jame i stratišta, naši preci, muškarci, žene, starci, starice i deca, nas pozivaju da im pamtimo imena, zapisujemo ih i ne zaboravljamo nikada, jer samo tako im vraćamo i čuvamo ličnost i ljudskost koja im je nasilno oduzeta prekidanjem njihovih života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: