fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Slava palim herojima „Drave“

Rečna flotila odala poštu mornarima stradalim u Aprilskom ratu 1941. godine. Jedini brod koji je pružio otpor okupatoru i oborio 14 neprijateljskih aviona

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/pomen-dravi.jpg

Vojnici i oficiri Rečne flotile u petak su u Dunav, kod Čelareva, spustili venac i odali poštu svojim prethodnicima-Aleksandar Berić

Brodovi Rečne flotile Vojske Srbije zastali su u petak na 1287. kilometru toka Dunava. Oglasili su se topovi počasnom paljbom, vojni sveštenik održao je opelo, a počast je odala i avijacija, preletom helikoptera „Gazela“. Na ovom, za Rečnu flotilu svetom mestu, nedaleko od Čelareva, mornari su uz vojne počasti u vodu spustili venac, kojim su odali dužnu poštu njihovim prethodnicima, mornarima monitora „Drava“, iz sastava Kraljevske mornarice, jedinom brodu koji je, pre tačno 73 godine, u Aprilskom ratu, pružio otpor okupatoru, i potopljen je na ovom mestu.

Monitor „Drava“, jedan od najmoćnijih rečnih brodova toga vremena, kako podseća kapetan Dragan Spasojević, koji je u Rečnoj flotili zadužen za odnose sa javnošću, a stručnjak je i za istoriju rečne flotile na ovim prostorima, potopile su bombe aviona nacističke Nemačke.

Kraljevska mornarica je, kako objašnjava Spasojević, u sastavu svoje flote imala četiri monitora, „nasleđena“ od Austrougarske. „Dravu“, koju je predvodio odlučni kapetan Aleksandar Berić, rat je zatekao na granici sa Mađarskom, a vatru moćnih topova ovog monitora prvu su osetili avijatičari na aerodromu u Mohaču. U povlačenju Dunavom, mornari su bili angažovani i u podršci pešadiji.

Maketa monitora „Drava“
Maketa monitora „Drava“

– U ovoj neravnopravnoj borbi, koja je trajala od Bezdana pa do Čelareva, „Drava“ je oborila 14, a oštetila 16 nacističkih aviona i dva mađarska ratna broda – objašnjava Spasojević.  Zoru, 12. april, dočekali su kod Čelareva. Jutro je donelo bespoštedne napade nacističke avijacije. Na „Dravu“ je svoj smrtonosni tovar, za pola sata, izručilo desetak „štuka“. Oklop „Drave“ je popustio, a s njom je na dnu, završio i hrabri kapetan Berić sa 75 mornara. Svedoci kažu da je u poslednjim momentima pozdravljao zastavu.

Podvig mornara „Drave“ uskoro bi mogao da se posmatra i na filmskom platnu. Već su, kako navodi Spasojević, snimljene prve scene filma koji je posvećen ovom herojskom delu Aprilskog rata.

OTRGNUTI OD ZABORAVA

Podvig mornara „Drave“ dugo vremena bio je gotovo zaboravljen. Da ga u potpunosti ne pokrije veo zaborava, pobrinuo se kontraadmiral u penziji Boško Antić. Na njegovu incijativu porodici kapetana Berića je 2000. godine dodeljeno priznjanje, a tada je i baza mornarice u Novom Sadu ponela ime heroja Berića.

Izvor: Večernje Novosti

Vezane vijesti:

Pilot Đorđe – Đoko Putica: Hercegovac koji je bombardovao Treći rajh

Vitezovi beogradskog neba: Šesti lovački puk!

Milisav Semiz – Zaboravljeni heroj beogradskog neba …

Hitlerova odmazda srpskoj prestonici

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: